Poslanici u poseti Sigurnoj kući

Članovi Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost Skupštine Srbije posetili su danas Sigurnu kuću u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Petak, 01.08.2014.

17:02

Default images

Oni su na ovaj način obeležili stupanje na snagu Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici i sigurne kuće Vesna Stanojević ukazala je na probleme u pogledu finansiranja, obezbeđivanja policijskog nadzora i neujednačene prakse lokalnih samouprava u pružanju jednokratne pomoći za žrtve nasilja.

Ona je, kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, ukazala i na brojne probleme sa kojima se korisnice sigurne kuće susreću pred nadležnim institucijama, kao što su centri za socijalni rad, policija i sudovi.

Korisnice sigurne kuće su naročito istakle problem što centri za socijalni rad zahtevaju od njih da imaju kontakt sa ocem deteta koji je počinilac nasilja, kao i sa neblagovremenim zakazivanjem sudskih ročišta po zahtevu za dobijanje privremenog starateljstva.

Prema njihovim rečima, policija često neadekvatno reaguje prema počiniocu nasilja i čeka da se nasilje ponovi, a ukazale su i na čest problem nedostatka podrške primarne porodice, pa žena koja trpi nasilje nije u mogućnosti da se njima obrati za pomoć.

Članovi Odbora ukazali su na značaj ratifikacije Konvencije i obaveze države koje moraju biti sprovedene u cilju jačanja zaštite žrtava porodičnog nasilja.

Oni su istakli da će povodom spornih pitanja i problema na koje je ukazano, Odbor obaviti razgovore sa nadležnim ministarstvima i centrima za socijalni rad i preduzeti mere u skladu sa svojim nadležnostima.

U poseti su učestvovali poslanici Meho Omerović, Ljiljana Malušić, Milanka Jevtović Vukojičić, Biljana Ilić Stošić, Elvira Kovač i Marija Stevanović.

Konvencija Saveta Evrope o sprecavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici stupila je danas na snagu, nakon što ju je ratifikovao dovoljan broj država članica Saveta Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: