Počast palim ruskim vojnicima

Na renoviranom spomen-groblju "Ruski nekropolj" u Beogradu danas je obeležena stogodišnjica početka Prvog svetskog rata.

Izvor: Tanjug

Petak, 01.08.2014.

14:37

Default images

Predstavnici Srpske i Ruske pravoslavne crkve, srpske vlade i delegacije iz Moskve poručili su da su Srbi i Rusi narod iste krvi koji je uvek bio i ostaće zajedno.

U obraćanju prisutnima na "Ruskom nekropolju" na Novom groblju, patrijarh srpski Irinej, koji je u Iverskoj kapeli služio parastos palim vojnicima, rekao je da se uvek, a danas posebno, sećamo hrabrih junaka koji su iz Rusije došli u srpsku zemlju da pomognu braći da se izbore sa zlom.

Oni su nas, istakao je patrijarh, zauvek vezali svojom ljubavlju i svojom žrtvom i time učvrstili naše vekovne odnose, koji su počeli još u vreme Svetog Save i od tada nikada nisu prekinuti.

"Mi poštujemo i negujemo tu ljubav i tu žrtvu", naglasio je i dodao da danas, kada se na Srbiju vrši veliki pritisak da bacimo senku na ruski narod, "mi to nikada ni po koju cenu ne možemo učiniti".

Prema njegovim rečima, Srbija ima puno razumevanje za svoje okruženje, prema Evropi kojoj smatramo da pripadamo ali, kako je istakao, pre svega pripadamo slovenskoj porodici naroda, među kojima su i naša braća Rusi i moćna i slavna Ruska Federacija.

On je izrazio podršku državnom rukovodstvu Srbije u ispunjavanju želja naroda i održavanju odnosa sa Rusijom.

"Želimo da se to i nastavi", zaključio je patrijarh Irinej i istakao da je ruski narod nama više od prijatelja - to je, kako je naglasio, naš bratski, jednokrvni i jednoverni narod sa kojim smo vezani najtešnjim vezama.

Osvrnuvši se na 1914. godinu i početak Prvog svetskog rata, ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin istakao je da je "jedina svetlost u tom mraku bila daleka, a opet bliska Rusija".

"Nikada u istoriji sveta tako veliki narod nije podneo toliko žrtava zarad tako malog naroda, niti mu je prebacio za ijednu jedinu žrtvu", ukazao je Vulin i dodao da su "Srbi premali narod da bi zaboravili veličinu ruske žrtve".

"Zato naše pamćenje nije ni upitno ni uslovljeno", istakao je.

Ni Srbi ni Rusi, kako je primetio, nisu pogrešili kada su odgovorali na najteža istorijska pitanja i kada su birali između dobra i zla.

"Srbija i Rusija su uvek bile na pravoj strani sveta", zaključio je ministar Vulin.
Foto: Tanjug
Šef ruske Federalne agencije za pitanja Zajednice nezavisnih država, sunarodnika u inostranstvu i međunarodnu humanitarnu saradnju, Konstantin Kosačov, rekao je da je rat koji je izbio pre sto godina mnoge svetske države stavio pred težak izbor kako da se ponašaju, a ruski izbor je bio, na prvom mestu, moralan.

Prema njegovim rečima, "trenutna politika naših dveju zemalja je najlepša nadoknada za ono što se dogodilo pre sto godina" kada su ruski vojnici prolili krv na srpskom tlu.

"Sasvim sam siguran da će Rusija i Srbija biti zajedno i dalje", rekao je i dodao da zajedničkim snagama treba da omogućimo da tragičan sukob u Ukrajini ne preraste u neki veliki rat.

"Mi to nećemo dopustiti", poručio je Kosačev.

Predsednik Komiteta za socijalnu politiku Saveta Federacije (Gornji dom ruskog parlamenta) Valerij Rjazanski zahvalio je svima koji su pomagali u obnovi ruskog groblja u Beogradu.

"Smatraćemo da je naša misija ispunjena kada ovde, ispred grobova sahranjenih vojnika, počne da teče reka ljudi iz Rusije, Ukrajine, Belorusije, svih zemlja koje su bile u sastavu države čiji su državljani poginuli ovde", zaključio je Rjazanski.
Foto: Tanjug
Svečanosti je prisustvovao i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Prisutnima se obratio i zvanični predstavnik Ruske pravoslavne crkve u Srbiji Vitalij, koji je istakao značaj "Ruskog nekropolja" i njegove obnove, a Direktor srpske Fondacije za renoviranje Nekropolja Nenad Popović rekao je da je taj spomen-kompleks simbol našeg zajedničkog stradanja, ali i snage.

"Ovom obnovom Srbija i Rusija šalju nedvosmislenu poruku svima da su bile, jesu i biće svuda zajedno", rekao je Popović.

Nakon intoniranja srpske i ruske himne, položeni su venci kod Spomenika ruske vojničke slave i Spomen-kostrunice braniocima Beograda.

Projekat "Ruskog nekropolja" koji je danas, povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata, svečano otvoren posle restauracije, realizovan je na inicijativu predsednika Rusije Vladimira Putina.

U više od 800 grobova "Ruskog nekropolja" sahranjeno je oko hiljadu generala i oficira, istaknuti predstavnici ruske inteligencije, delatnici nauke i kulture, sveštenstvo...

U pitanju je prvi obiman projekat renoviranja jedinstvenog memorijalnog objekta u inostranstvu sredstvima iz budžeta Rusije i sredstvima krupnih ruskih korporacija sa učešćem države, kao što su "Gasprom" i "Ruske železnice", saopštila je Ambasada Rusije u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: