Od početka godine ubijeno 11 žena

Od početka godine u Srbiji je ubijeno 11 žena, a trenutno je u sigurnim kućama smešteno njih 35 i 22 dece.

Izvor: Tanjug

Petak, 01.08.2014.

09:14

Default images

Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici stupa na snagu danas, a tim povodom koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević kaže da je od početka godine u Srbiji ubijeno 11 žena.

''Od početka godine ubijeno je 11 žena što je znatno manje nego prošle godine kada je ubijeno ukupno 46 žena u porodičnim svađama'', rekla je Tanjugu Stanojević dodajući da se trend povećanja stradanja žena u porodičnim svađama ne nastavlja i da je neuporedivo manji, ali i da je brojka od 11 žrtava velika.

Ona je navela i da se Savetovalištu na telefon, od početka godine, javilo 1.804 žena, a da je pravnu pomoć zatražilo 250 žena.

''Trenutno u sigurnim kućama u Beogradu imamo 35 žena i 22 dece. To je otprilike uobičajan broj s obzirom na to da se inače broj žena i dece preko leta povećava'', rekla je Stanojević dodajući da je od početka godine u sigurnim kućama boravilo 72 žene i 52 dece, te da je to veći broj nego prethodnih godina.

Kada je reč o konvenciji, ona je istakla da je to dobar dokument koji govori o pomoći koja treba da se pruža žrtvama nasilja, ali i o svemu onome što nasilje u porodici i nasilje nad ženama donosi kao negativne posledice.

Navodeći da će sigurne kuće danas obići i predsednik skupštinskog odbora za ljudska i manjinska Meho Omerović, ona je ocenila da je bitno da postoji zainteresovanost da Konvencija nađe svoje mesto u domaćim zakonima.

Prema njenim rečima, Srbija bi morala da počne da primenjujemo Konvenciju onako kako je napisana, jer ju je prihvatila.

''Položaj žene i dece kod nas je još uvek loš. Žene su žrtve nasilja, sudski procesi dugo traju i dalje nemaju adekvatnu pomoć od strane određenih državnih institucija. Ipak, verujem da će se stvari pomeniti jer Vlada Srbije obećavajuće deluje kada su u pitanju zakonski propisi i njihova primena'', smatra Stanojević dodajući da ima odredaba koje će moći direktno da se primenjuju, ali i onih koje će morati da budu uključene u neke od zakona.

Ocenjujući da je bitno da se Konvenciji da određeni značaj, ona je istakla da mora da se poboljša položaj žena i dece koji su žrtve nasilja.

Istakla je da je Konvencijom predviđeno da moraju da postoje određene sigurne kuće koje će pomoći ženama koje se nalaze u akutnoj situaciji kako ne bi došli do toga da brojima mrtve.

''Konvencija predviđa da se poboljša položaj sigurnih kuća i eventuano otvore u onim mestia u Srbiji kao što je Vranje gde je u toku izgradnja'', rekla je Stanojević podsećajući da sigurnih kuća , osim u Beogradu ima i u Kragujevcu, Nišu, Pančevu, Zrenjaninu, Novi Sadu i Somboru, kao i u Jagodini, Valjevu i Šabcu gde se žene smeštaju samo u hitnim slučajevima u malim stanovima.

"Konvencija tu, nadležni moraju još mnogo da rade"

Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici stupa na snagu, ali nadležni moraju još mnogo da rade, kažu u AŽC.

Iz Autonomnog ženskog centra navode da je to važan korak u istoriji ženskog pokreta, ali i podsetnik da je neohodno još dosta toga učiniti da bi se poboljšao položaj žena i njihove dece koja su preživela nasilje.

Autonomni ženski centar je upozorio Vladu Srbije i nadležna ministarstva da još uvek nisu preduzete odgovarajuće aktivnosti povodom obaveza koje su preuzete potvrđivanjem ove Konvencije.

Iz tog centra navode i da za njih, kao i za Mrežu Žene protiv nasilja i organizacije članice mreže Žene protiv nasilja Evropa (Women against Violence Europe - WAVE), stupanje na snagu Konvencije predstavlja ogroman uspeh u istoriji ženskog pokreta.

Konvencija je sveobuhvatni instrument na evropskom nivou koji prepoznaje nasilje prema ženama, koji je do sada ratifikovalo 13 država, a potpisale 23 države, istaknuto je u saopštenju tog centra iz kog upozoravaju i da je u narednom periodu potrebno obezbediti njenu punu primenu da bi se efektno delovalo u pravcu suzbijanja nasilja prema ženama.

Kako je istaknuto, četiri važne teme Konvencije uključuju prevenciju, zaštitu i podršku žrtvama, gonjenje i kažnjavanje, kao i integrisane politike i praćenje.

U saopštenju je navedeno i da je u cilju podrške ratifikaciji i primeni Konvencije, prošle godine pokrenuta i kampanja Potpisujem.org, kao deo regionalnog projekta ''Udruženim naporima - ka novim evropskim standardima u zaštiti žena od rodno zasnovanog nasilja'', koji vodi Autonomni ženski centar.

Osnovni cilj projekta je doprinos uspostavljanju sveobuhvatnih zakonskih rešenja i politika za zaštitu žena od nasilja na Zapadnom Balkanu, kao uslova za dostizanje demokratije, ispunjenje ljudskih prava, socijalno uključivanje i usklađivanje sa evropskim vrednostima.

"Uskladiti zakonski okvir da bi se suzbilo nasilje"

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić pozdravila je stupanje na snagu Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici i pozvala nadležne da pristupe usklađivanju zakonskog i strateškog okvira kako bi se taj vid nasilja efikasno suzbijao.

Ukazujući da su Konvencijom, koju je Srbija ratifikovala oktobra prošle godine, uspostavljeni novi standardi u prevenciji, zaštiti, procesuiranju i sankcionisanju akata rodno zasnovanog nasillja, poverenica je istakla da iskustvo pokazuje da sistem prevencije i zaštite od nasilja u porodici i nasilja prema ženama još uvek nije efikasan i delotvoran.

Kako je istakla, o tome svedoče učestali akti nasillja i broj ubijenih žena, koji istovremeno pokazuju koliko se malo uradilo svih ovih godina na uklanjanju uzroka.

Poverenica je i pozvala nadležne državne organe da bez odlaganja pristupe usklađivanju zakonskog i strateškog okvira kako bi se taj vid nasillja efikasno suzbijao, a ženama žrtvama obezbedila adekvatna zaštita, pomoć i podrška.

Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici danas stupa na snagu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: