Prošlo nevreme, narednih dana sunce

Kiša i dalje pada u Kostolcu, Vršcu i okolini, ali je situacija na terenu mnogo bolja nego juče. Meteorolozi kažu da je opasnost od nevremena u Srbiji prošla.

Izvor: B92, RTS

Petak, 01.08.2014.

07:55

Default images

Upozorenje i dalje važi za južni i istočni deo zemlje, a najavljeno nevreme tokom noći zaobišlo Niš i prešlo preko Prokuplja i Leskovca.

Ministar energetike Aleksandar Antić je rekao da uprkos teškim uslovima u Kostolcu energetski sistem zemlje nije ugrožen, da je Blok A2 sprema i da će biti stabilizovan tokom jutra, kao i proizvodnja uglja.

Antić je rekao da da bi, ako se vreme stabilizuje, sve moglo da bude sređeno za 15-ak dana.

"U Kostolcu se radi u neverovatnim okolnostima i kanali ne mogu da prime količinu padavina od 250 litara po kvadratnom metru, koliko je palo proteklih desetak dana. Situacija je izuzetno teška, kiša je izazvala velike posledice u kopu Drmno, tamo su ozbiljne količine vode. Međutim, to nije blizu onoga u Kolubari, a kada bi se vreme stabilizovalo bilo bi nam potrebno deset do petnaest dana da sve isušimo", rekao je Antić za RTS.

Situacija se stabilizuje i u Vršcu, iako sitna kiša i dalje pada u tom gradu. Voda se povlači sa ulica, a kako su za B92 rekli sa portala evrsac.rs nadležni i građani su radili jutros do 3h kako bi se izborili sa vodom.

"Mesić je koliko toliko zadržan u koritu, kiša je padala i noća, i dalje rominja, ali je situacija mnogo bolja. Kanali koji su ostali iz nekih drugih vremena mogu da prime svu vodu i situacija je bolja. Čeka se novi izveštaj Kriznog štaba", kažu sa portala evrsac.rs.

Podsetimo, u Vršcu je juče voda ugrozila mnoga domaćinstva, preplavila gradske ulice, a voda iz kanalizacije probila je i u suteren Opšte bolnice u Vršcu zbog čega je smanjen obim operacija.

Kako kažu meteorolozi, za veći deo zemlje više ne važi "crveno upozorenje", a u narednim danima bi konačno moglo da bude manje padavina i više sunca.

U narednih sedam dana sunčano i toplije

U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno i nestabilno vreme mestimično sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i lokalno obilnim padavinama uglavnom u istočnim i južnim krajevima.

Kako je saopštio Republički hidrometeorološki zavod, vetar će biti slab i umeren istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od 15 do 19, a najviša dnevna od 24 do 29 stepeni.

I u Beogradu će biti promenljivo oblačno vreme, povremeno sa kišom, kratkotrajnim pljuskovima i grmljavinom, a vetar će biti slab i umeren istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura vazduha iznosiće oko 19, a najviša dnevna oko 28 stepeni.

Danas 31. jula i tokom noći izmedju 31. jula i 1. avgusta u Srbiji se očekuju obilne padavine, u većini mesta od 20 do 40 litara po kvadratnom metru, lokalno i oko 80 litara po kvadratnom metru, uglavnom na jugu Banata, u Šumadiji, Pomoravlju, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji.

Moguće su kratkotrajne vremenske nepogode sa gradom i ojujnim vetrom, upozorava se u saopštenju.

U Srbiji će, prema izgledima vremena za sedam dana, do 8. avgusta, biti pretežno sunčano i toplije vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: