Stefanović: Uskoro novi načelnici

Ministar policije Nebojša Stefanović najavio je da će u narednih nekoliko nedelja biti imenovani načelnici pojedinih policijskih uprava.

Izvor: B92

Petak, 01.08.2014.

16:30

Default images

Stefanović i kao najveći uspeh u prvih 100 dana Vlade navodi veću sigurnost na ulici.

B92: Sto dana ste na čelu ministarstva, šta je ono što ste uradili, a šta je ono što mislite da niste uradili za tih sto dana?

Stefanović: Maksimalni napori su uloženi da bi obični ljudi osetili veću sigurnost na ulici i da bi osetili da se promene koje se dešavaju u policiji dešavaju na način da bi policija bila efikasnija. Maksimalno se posvećujemo borbi protiv organizovanog kriminala i narkotika. To je ono što je deo odgovora na vaše pitanje. Nisam zadovoljan količinama droge koje otkrijemo i zaplenjujemo i mislim da ti putevi droge moraju mnogo efikasnije da se presecaju i mnogo efikasnije da radimo.

B92: Ovih 100 dana, pored poplava, obeležile su i smene načelnika i premijer je javno govorio da su neki od njih pošteni i dobri policajci, pa se stvara konfuzija zbog čega su smenjeni i da li će se sve završiti samo na njihovoj smeni?

Stefanović: Jednostavno, niko ovde nema garantovano mesto, ništa se ovde za nekoga ne čuva, niti mu je to obećano ili će to obavljati do kraja svog života ili penzije, ili da ga nasledi neko koga on hoće. Policija je državni organ koji insistira na dobrim rezultatima i već vidim da ćemo u narednih mesec dana ili da kažem u narednih nekoliko nedelja moći da imamo i imenovanja novih načelnika u određenim upravama, a negde to neće biti oni koji danas vrše tu dužnost.

B92: Darko Šarić se predao, ali u međuvremenu pojavio se novi narko-bos, Dragoslav Kosmajac. Da li policija istražuje postojanje novog narko-klana, jer ako je Kosmajac to za šta se javno optužuje, morala je da postoji ozbiljna organizacija ispod njega?

Stefanović: Morali smo da počnemo od stvari koje su nam dostupne kao državnim organima. Naravno da je šteta što nemamo iz prethodnog perioda jednu takvu istragu koja bi ukazala na možda više informacija, ali to neće zaustaviti nas da kroz jednu ozbiljnu istragu utvrdimo da li i koliku imovinu on poseduje, da li je ta imovina stečena na zakonit način, i da li je stečena izvršenjem nekog krivičnog dela. Naravno to će omogućiti proširivanje istrage, kao što ste rekli, ukoliko se pokaže da je neko krivično delo u pitanju i da li je tu bilo pomagača.

B92: Posle predaje Darka Šarića, u javnosti se pojavljuju njegove izjave, stiče se utisak da i Tužilaštvo i MUP ozbiljno pristupaju tim izjavama i ozbiljno ih proveravaju. Odakle poverenje u izjave čoveka koji je ipak optužen za trgovinu narkoticima?

Stefanović: Pa to se samo postavlja pitanje alternative. Zamislite samo da nismo proveravali ozbiljnost navoda, tu se ne radi samo o slučaju Darka Šarića, mi se trudimo da stvarno sve navode kada se pojavljuju i građani kada su i anonimne predstavke u pitanju, ali kada su i mediji u pitanju koji iznose informacije, sve se vrlo ozbiljno radi i detaljno proverava. Jer kada to ne bi radili, rekli bi vama ovo nije interesantno, vi nekog štitite. Ne, proveravamo sve navode.

A naravno da ćemo kroz istrage koje smo pokrenuli utvrditi da li je bilo tokova novca što je uvek veoma važno i veoma interesantno, sa kojih računa, kod kojih banaka u koje zemlje i kako je tim novcem raspolagano, da li je taj novac korišćen za kupovinu određenih preduzeća, da li je isplaćivan na ruke nekome, šta se dešavalo sa tim novcem, da li je poticao od trgovine narkoticima, mnoge informacije će ukazivati na to da otkrivamo nova krivična dela i da li su izvršioci tih krivičnih dela bili umešani u velike afere, koje su se dešavale u ovoj zemlji.

B92: Pomenuli ste tokove novca i da se rade istrage tih tokova, da li se radi na istrazi onih famoznih sedam i po miliona evra koje pominje Darko Šarić, da li postoji tih sedam i po miliona i gde su završili?

Stefanović: Nešto smo već utvrdili, ja sada ne mogu da vam kažem šta, zato što ćemo to učiniti nakon konsultacija s tužilaštvom, ali utvrdili smo definitivno da je određenih transakcija određenih lica u tom periodu bilo i videćemo kakve su veze tih lica s osobama koje su pomenute i u slučaju Šarić i svim ostalim slučajevima i da li je taj novac korišćen u kriminalne svrhe i o čemu se tačno radi

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: