U Skupštini opet o plaćanju struje

Poslanik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi zatražio je danas podatke po opštinama o tome koliko ko u Srbiji duguje za struju.

Izvor: B92

Petak, 01.08.2014.

14:18

Default images

"Hteo bih da nam se da izveštaj za svaku opštinu ko koliko duguje i ko koliko zaostaje u plaćanju struje a ne da se paušalno govori da samo Preševo i Bujanovac ne plaćaju", rekao je Halimi u Skupštini Srbije tokom rasprave o amandmanima na medijske zakone.

Halimi se javio po povredi Poslovnika posle izlaganja poslanika Srpske napredne stranke (SNS) Vladimira Đukanovića koji je je reagovao na govor poslanika Nove stranke Zorana Živkovića.

Đukanović je kazao da je "neko dobijao subvencije od države, pravio vinograde, pozivao narod da se ne plaća struja, pa je bio jednak kao neki tamo iz Preševa i Bujanovca koji takođe ne plaćaju struju".

Halimi se potom javio po povredi Poslovnika jer je Đukanović, kako je naveo, otvoreno, neopravdano i bez ikakvih podataka diskriminisao jednu sredinu i u negativnom kontekstu pomenuo Preševo i Bujanovac.

"Ovo je nastavak jučerašnjeg nastupa, opet po meni sasvim neopravdanog, diskriminatrskog, kada se ostvarivanje manjinskih i ljudskih prava uslovljava jednim problemom koji je opšte društveno prisutan. Zaista sam spreman da o problemu plaćanja struje ovde raspravljamo ali sa argumentima", poručio je Halimi.

Predsedavajući Kostantin Arsenović rekao je da uopšte nije primetio da je neko "ovde spominjao diskriminaciju opština".

"Molim vas nemojte da zloupotrebljavate Poslovnik zato što ste vi možda nezadovoljni jučerašnjom raspravom ili (raspravom) iz nekog drugog vremena", poručio je Arsenović Halimiju.

Vladimir Đukanović je kazao da se izvinjava ako se Halimi osetio prozvanim jer možda nije dobro čuo.

"Povezao sam to neplaćanje struje sa ovim u Nišu kada je jedan poslanik (Zora Zzivković), koji nema veze sa Albancima, između ostalog pozivao narod da ne plaćaju struju. Govorim o svim neplatišama. Slažem se, ima ih puno i u Beogradu, ima ih svuda, nekako dole kod vas ima zaista dosta njih koji nisu platili, ne vidim zašto ste se našli prozvanim", poručio je Đukanović Halimiju.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović, koji je inače polemisao sa šefom poslaničke grupe SNS Zoranom Babićem, kazao je da ima poštovanje prema instituciji premijera ali da nije lepo što je Aleksandar Vučić juče optužio Albance da ne plaćaju struju.

"Moraju svi građani da plaćaju struju, ali je nezgodno kada to govori čovek koji po 15 meseci nije plaćao komunalije", rekao je Stefanović misleći na Vučića.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić juče je, odgovrajući na pitanje poslanika Ssaipa Kamberija kada će država obezbediti besplatne udžbenike na albanskom jeziku, rekao da će to biti ispunjeno pre 1. septembra, ali i izrazio očekivanje da će i Kamberi i svi ostali u Bujanovcu, Preševu i Medveđi ispuniti svoje obaveze prema državi i redovno plaćati struju.

"Učenici će primiti udžbenike na albanskom, to je obaveza države, mi to moramo da ispunimo, ali i vas molim da poštujete drzavu u kojoj živite i izmirujete svoje obaveze", dodao je premijer.

Kamberi je juče na to dgovorio da će sačekati 2. septembar i dodao da nigde nije video da je ostvarivanje prava manjina uslovljeno plaćanjem struje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: