"Ne možemo sankcionisati velike"

Prvi potpredsednik Vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da samo dijalog može da obezbedi trajno rešenje za krizu u Ukrajini.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 01.08.2014.

14:15

Default images

"Apelujem na sve i na ukrajinske vlasti i na ruskog predsednika Vladimira Putina da dođe do mirnog rešenja jer zaoštravanje odnosa nije nikome u interesu", rekao je Dačić i dodao da Srbija neće da bude žrtva zbog ove krize i da treba samo pronaći pravi pristup.

Srbija podržava mirno rešenje ukrajinske krize, ponovio je Dačić i poručio da ona "ne može da sankcioniše veće i jače od sebe".

"Smatramo da samo dijalog može da obezbedi trajno rešenje za krizu u Ukrajini. Mi ne smemo da učestvujemo u ovom ratu, ali izgleda mi da je to nekome cilj", rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji u Ministarstvu spoljnih poslova.

Upitan da li se politika Srbije promenila kada je reč o krizi u toj zemlji, Dačić je ponovio da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

"Kada mi iz Evropske komisije kažu da se eksplicitno izrazimo oko Ukrajine, ja im onda kažem da pročitaju svoje saopštenje o Izraelu i Gazi", rekao je šef srpske diplomatije.

On je ponovio da prvi spoljnopolitički prioritet vezan za članstvo zemlje u EU da podrazumeva da Srbija uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa Briselom.

"To je proces koji nas čeka i mi imamo tu obavezu, ali moramo da imamo u vidu i naše nacionalne interese", rekao je Dačić.

On je istakao da Srbija s jedne strane ima dobre odnose sa Rusijom, ali da nam sa druge strane ne treba sukob sa Zapadom, jer, kako je naveo, u tom sukobu ne možemo da pobedimo.

"Mi bismo mogli da razmislimo o odustajanju od Južnog toka, kada bismo imali neku alternatrivu. Ali, ja nisam čuo za drugu alternativu", rekao je Dačić.

"Svaka odluka se mora doneti, ali sve u svoje vreme", poručio je Dačić i ponovio da će pritisci na Srbiji biti veliki kada je reč o ukrajinskog krizi.

"Predstavili smo se kao ozbiljan politički igrač"

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija, za prvih sto dana rada Vlade, ostvarila veliki pomak u spoljnoj politici.

"Međunarodni položaj naše zemlje je mnogo bolji nego što je bio ranije. U ovoj oblasti je ostvaren veliki pomak", rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova.

Komentarišući rad Vlade u proteklom periodu, on je rekao da je resorno ministarstvo "u punoj meri bilo angažovano" u ostvarivanju spoljnopolitičkih prioriteta - na prvom mestu, članstva zemlje u EU, zatim na jačanju saradnje sa susedima, kao i na očuvanju teritorijalnog integriteta.

"Ministarstvo spoljnih poslova je pripremilo izveštaj o radu i svima će u nedelju biti predstavljen", najavio je šef diplomatije.

On je ocenio i da Srbija nije "tema za razne vrste ultimatumuma i pritiske".

"Uspeli smo da se predstavimo kao ozbiljan politički igrač na međunarodnoj političkoj sceni - i u Moskvi, i u Parizu, i u Berlinu", rekao je Dačić.

Komentarišući predsedavanje Srbije OEBS-u sledeće godine, Dačić je ocenio da zemlju očekuje "težak posao" i da je reč o "velikom ispitu zrelosti".

"Biće potrebno mnogo političke mudrosti kako da Srbija obavi svoj posao tako da OEBS funkcioniše", ocenio je on.

Dačić je najavio da će početkom decembra u Bazelu biti održana ministarska konferencija na kojoj će Srbija preuzeti predsedavanje od Švajcarske, dok će prvi zasedanje Stalnog saveta OEBS-a pod "srpskom palicom" biti održano 14. januara u Beču.

"Ukoliko ne vrate diplomatske pasoše - nevažeći"

Dačić je izjavio da će njegovo ministarstvo oglasiti nevažećim diplomatske pasoše koji ne budu vraćeni u zakonskom roku od 60 dana od trenutka od kada je prestao pravni osnov za njihovo korišćenje.

"Prema tome, ja upućujem jedan javni apel bivšim poslanicima Narodne Skupštine i funkcionerima Vlade Republike Srbije da vrate diplomatske i službene pasoše, pošto su im istekle funkcije", rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare.

Precizirao je da se radi o 77 poslanika, devet bivših funkcionera Vlade Srbije, kojima je prestao ili je promenjen pravni osnov za izdavanje tih pasoša.

"To nisu podaci ministarstva, već podaci različitih agencija", rekao je Dačić i podvukao da "ne može ambasador u Crnoj Gori da ima istu platu kao ambasador u Japanu" s obzirom na troškove boravka u tim zemljama.

"Kao i kod svih zaposlenih, imate deo koji je zajednički za sve i imate deo koji zavisi od minulog rada, kvalifikacija i onaj deo koji zavisi od skale UN o razvijenosti zemalja u kojoj se amabsador nalazi", naveo je on.

Dačić je rekao da je Vlada pokrenula proceduru za imenovanje četiri ambasadora, ali nije želeo da navede više detalja, naglasivši da će do kraja godine taj postupak biti završen u 20-tak diplomatsko-konzularnih predstavništava u kojima su mesta upražnjena.

"Kad sam čuo da je reč o tolikom broju, ja sam u šali rekao da je Srbija nezgodna zemlja - samo se ''igra'' sa velikima, a nikad sa malim zemljama", rekao je Dačić i dodao da će do kraja godine "biti sve utegnuto".

"Ili će diplomatsko-konzularna služba postojati ili neće. Ovako, bolje da je nemamo", rekao je ministar.

Dačić je napomenuo da je u ministarstvu formirana radna grupa zadužena za doradu nacrta zakona o spoljnim poslovima, gde će poseban akcenat biti stavljen na uštedu i racionalizaciju sredstava, kao i punu profesionalizaciju rada ambasada.

On je naveo i podatak da ministarstvo poseduje 23 automobila, a da je 10 rashodovano i proglašeno nerentabilnim.

Govoreći o situaciji sa našim državljanima u zemljama u kojima je pogoršana bezbednosna situacija, Dačić je rekao da naše ambasade nemaju tačne podatke o srpskim građanima koji borave u inostranstvu jer naši državljani nemaju obavezu da se javljaju ambasadama.

On je rekao da je u Libiji otet jedan srpski inženjer za čije oslobađanje otmičari traže "sedam, osam miliona evra" a koga je ambasada u Tripoliju upozoravala na vreme da se skloni, ali da on to nije hteo da učini.

"Kome treba evakuacija neka se javi, to je poziv za sve u svetu. Srbija će pomoći svakom državljaninu gde god se nalazi na kugli zemaljskoj", rekao je Dačić i podsetio na težak položaj naših radnika u Rusiji, gde odlaze preko posredničkih firmi, a bez odgovarajućih dozvola zbog čega rizikuju višegodišnje deportovanje iz te zemlje.

Kada je reč o pomoći za saniranje posledica poplava koja je stigla na račune diplomatsko-konzularnih predstavništva u svetu, Dačić je rekao da je ukupno prikupljeno oko šest miliona i 200.000 evra, a putem Pej pal servisa oko 700.000 evra.

On je podsetio da je na donatorskoj konferenciji za pomoć Srbiji u Briselu prikupljeno više od 100 miliona evra donatorskih sredstava, a da je Srbija podnela zahtev za dobijanje sredstava iz Fonda solidarnosti EU odakle, kako je naveo, Srbija može da očekuje oko 50 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: