Kina: Ubijen imam najveće džamije

Imam najveće džamije u Kini, koja se nalazi u gradu Kašgar u većinsko muslimanskoj provinciji Sinđang na severozapadu zemlje, ubijen je jutros, javlja BBC.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.07.2014.

17:45

Default images

Ima indicija da nije reč o nasumičnom ubistvu, prenosi britanski servis.

Imam Džum Tahir (74) je na smrt izboden nožem nakon što je održao jutarnju službu u džamiji Id Kah, a motivi tog ubistva zasad nisu poznati.

Dopisnik BBC iz Pekinga Damjan Gramatikas, međutim, navodi da je imam Tahir, pripadnik muslimanskog manjinskog naroda Ujguri, javno i otvoreno podržavao politiku kineske vlade prema pokrajini Sinđing.

Pre samo dva dana je u okrugu Jarkant u istoj pokrajini više desetina ljudi poginulo ili povređeno u sukobima sa policijom.

Tahira je za imama 600 godina stare džamije postavila vladajuća kineska Komunistička partija.

BBC navodi da je on bio veoma nepopularan među Ujgurima, kojima se nije svidelo to što je on tokom propovedi hvalio politiku Komunističke partije.

On je takođe ponavljao optužbe vlade u Pekingu da je za rastuće nasilje u Sinđangu krivi ujgurski separatisti i ekstremisti, navodi dopisnik BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: