Eksplozije na mestu pada MH17

Vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike proglasile opsadno stanje u Donjecku. Snažne eksplozije potresle su područje gde se srušio let MH17.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.07.2014.

13:58

Default images

"Ministar odbrane DNR Igor Strelkov potpisao je naredbu o uvođenju opsadnog stanja u gradu i mobilisanju svih strateških važnih resursa za potrebe odbrane", navodi se u saopštenju pres služba DNR, koje je preneo Itar-Tass.

Ta odluka bi, kako procenjuje rukovodstvo DNR, trebalo bi ubrzo da se pozitivno odrazi na "jačanje borbene gotovosti vojske DNR i čitave DNR".

Ruska agencija podseća da je 16. jula saopšteno da je u Donjecku uvedena vanredna situacija i policijski čas, koji važi od 23 sata uveče do šest sati ujutro po lokalnom vremenu.

Ruski mediji ocenjuju da bi naredba Strelkova mogla da predstavlja reagovanje na pokušaje ukrajinske vojske da opkole taj oblasni centar, nakon što je javljeno da je zauzeta Avdejevka koja se nalazi šest kilometara severno od Donjecka.

Donjeck je, kako prenose ruske i ukrajinske agencije, prošle noći bio pod artiljerijskom vatrom ukrajinske vojske.

Pres služba gradskih vlasti saopštila je da je noć 30. na 31. jul u Donjecku bila napeta i da žitelji tvrde da se pucalo iz teškog orudja, u oblasti oko aerodroma i naselja Tekstilšik, kao i da je sinoć granatom uništena jedna privatna kuća.

Žitelji Kalinjinskog i Lenjinskog rejona, kako se navodi, čuli su paljbu iz automatskog oružja.

Snažne eksplozije potresle su područje gde se srušio malezijski putnički avion MH17 u istočnoj Ukrajini, nakon što su posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) zajedno sa holandskim i australijskim ekspertima stigli na mesto pada aviona, javlja novinar francuske novinske agencije AFP. Nekoliko eksplozija odjeknulo je nekoliko kilometara daleko od mesta pada aviona, a mogao se videti i crni dim kako dolazi iz sela koje se nalazi nedaleko od mesta pada aviona.

Podestimo, holandski i australijski eksperti stigli su danas, prvi put, do mesta pada putničkog malezijskog aviona na istoku Ukrajine, u Donjeckoj oblasti, javlja RT. Prethodno je ukrajinska vojska obustavila ofanzivu u blizini mesta pada malezijskog aviona u Donjeckoj oblasti, kako bi se omogućio rad grupi međunarodnih eskperata.

Premijer Malezije pozvao na prekid vatre

Malezijski premijer Nadžib Razak pozvao je danas ukrajinske i proruske snage na istoku Ukrajine da neodložno prekinu borbena dejstva u zoni pada putničkog aviona "Boing 777" malezijske aviokompanije.

"Tražimo i od ukrajinskih i od separatističkih snaga hitan prekid neprijateljstva na i oko mesta nesreće", rekao je Razak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa holandskim premijerom Markom Ruteom u Hagu, preneo je AP.

Predsednik malezijske vlade pozvao je sve strane i da se sa uvažavanjem odnose prema poginulima i mestu nesreće, tako da može da počne istraga.

Prema Razakovim rečima, konflikt na istoku Ukrajine nije jednostavan za rešavanje, ali žrtve nisu imale nikakvu ulogu u tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: