"Gde je solidarnost sa Jevrejima?"

Predsednik Centralnog saveta Jevreja Nemačke Diter Grauman kritikovao antijevrejske demonstracije u toj zemlji zbog izraelske ofanzive u pojasu Gaze.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2014.

12:00

Default images

''Zašto nema talasa solidarnosti sa nama, Jevrejima, povodom talasa antisemitizma'', rekao je Grauman dnevniku ''Rajniše post'' i od kritike izuzeo crkve i političku elitu.

On je, kako prenose danas nemački mediji, rekao da su se crkve i elita primereno pozicionirale, ali da se jevrejski gradjani osećaju napuštenim od svojih sugradjana.

Proteklih dana su brojni nemački političari apelovali protiv antisemitizma, medju kojima i predsednik države Joahim Gauk, koji je pozvao na više civilne kuraži i kancelar Angela Merkel.

Grauman je rekao da je stotine Jevreja postavilo pitanje da li bi trebalo da počnu da pakuju kofere ili da ostanu u Nemačkoj i da je on tim povodom napisao jedno pismo svim članovima jevrejske zajednice, gde je naveo da će oni ostati ono, štu su uvek bili -svesni i samosvesni Jevreji koji svoj judeizam ne nose kao teret, već sa nesalomivim ponosom.

''Ako se na nemačkim ulicama urla da bi Jevreje trebalo ugušiti, spaliti pobiti, onda to sa Gazom i izraelskom politikom sigurno nema veze'', rekao je Grauman, prenose nemački mediji.

Prema informacijama nedeljnika ''Sspigel'' od prošle sedmice, nemačka vlada, izgleda, pokušava oprezno da se distancira od vojne ofanzive Izraela u pojasu Gaze.

''Što duže traje rat izmedju Hamasa i Izraela, to je strašnija situacija u kriznoj oblasti.Nemačka vlada je po prvi put iznela tihe kritike na račun izraelskih vazdušnih napada i pojedine operacije nazvala čak nesrazmernim'', navodi ovaj magazin saznanja sa jedne zatvorene sednice Odbora za spoljnu politiku nemačkog Bundestaga.

Kada je reč o nemačko-izraelskim odnosima, obeleženim tragedijom Drugog svetskog rata i zlocicnima faštičke Nemačke nad Jeverjima, mnogi nemački političari su poslednjih decenija intenzivno radili na pomirenju, unapredjenju saradnje i podršci bliskoistočnom mirovnom proces

Medju onim nemačkim političarima koji su zaslužni za prijateljske i dobre odnose Nemačke i Izraela, najčešće se navodi pokojni nemački predsednik Johanes Rau, koji je kao prvi nemački političar na nemačkom jeziku održao govor u Knesetu.

Aktuelni kancelar Merkel, takodje, važi za prijatelja Izraela i ona je bila prvi šef nemačke vlade, koja je govorila u Knesetu, pre nekoliko godina, povodom 60-godišnjice osnivanja Izraela.

U poslednje vreme se na demonsttracijama u Nemačkoj protiv izraelske ofanzive često mogu čuti kritike Izraela i antisemističke izjave.

Nemački predsednik Gauk je, povodom najnovijih antisemitističkih parola na demonstracijama protiv izraelske vojne ofanzive u pojasu Gaze, pozvao pre par dana na više civilne kuraži u borbi protiv onih, koji šire mržnju prema Jevrejima.

''Želim da pozovem sve Nemce i sve one koji žive u Nemačkoj da uvek podignu svoj glas, kada se pojavi novi antisemitizam....'', rekao je Gauk u Berlinu, naglasivši da se antisemitizam ne može prihvatiti.

''Mi to ne želimo da prihvatimo.Ni naše službe koje se bave istraživanjem krivičnih dela, ni policija, ni mi gradjani i gradjanke Nemačke, a predsednik apsolutno nikako'', rekao je Gauk.

Mnoge od antisemitističkih parola na demonstracijama, kako piše nemačka štampa, stigle su iz tursko-arapskih krugova useljenika u Nemačku, medju kojima je, navodi se, uznemirenje zbog ubistva više više stotina Palestinaca veoma veliko.

Merkelova je osudila antisemitističke slogane i parole kao ''napad na slobodu i toleranciju'' i kao ''pokušaj da se nemački slobodarsko-demokratski poredak poljulja'', preneo je njene reči zamenik portparola vlade Georg Štrajter, naglasivši da je ona poručila da će se protiv počinioca antisemitističkih krivičnih dela u Nemačkoj nastupati konsekventno, svim pravnim sredstvima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: