Počela istraga o smrti Litvinjenka

U Britaniji je danas formalno otvarena "javna istraga" o smrti bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka, saopšteno je u Londonu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.07.2014.

09:15

Default images

Sudija Robert Oven, koji predsedava javnom istragom, rekao je danas u Kraljevskom sudu pravde u Londonu, da ima osnova za istragu o ulozi ruskih vlasti u trovanju Litvinjenka, prenela je agencija AFP.

Oven je naveo da će mu tajni dokazi o ubistvu Litvinjenka, koji je na samrtnoj postelji optužio ruskog predsednika Vladimira Putina za povezanost sa njegovim ubistvom, biti predočeni iza zatvorenih vrata.

Sudija je najavio da će prvo proceduralno saslušanje biti održano 5. septembra, ali će predstavljanje dokaza početi tek u januaru. Očekuje se da će istraga trajati do kraja 2015. godine.

Britanska vlada je prošle nedelje najavila da će pokrenuti istragu o ubistvu kritičara Kremlja Litvinjenka.

Vlada je prethodno saopštila da će sudija ispitati da li ruska država stoji iza misterioznog ubistva, koje je u to vreme razgnevilo London i dovelo do dubokog zamrzavanja odnosa sa Moskvom.

Britanija odlučno poriče bilo kakvu povezanost njene odluke da otvori istragu sa pojačavanjem medjunarodnog pritiska na Rusiji zbog obaranja malezijskog aviona na istoku Ukrajine 17. jula.

Odluka o otvaranju istrage je, medjutim, značajni zaokret vlade, koja se pre samo nekoliko meseci opirala pokušajima pokretanja bilo kakve istrage navodeći kao razloge zaštitu osetljivih informacija o ruskim i britanskim obaveštajnim službama, navodi Frans pres.

Ruski ambasador u Londonu Aleksandar Jakovenko rekao je prošle nedelje da Moskva neće prihvatiti zaključke istrage ukoliko bilo koji dokaz bude dostavljen u tajnosti.

Litvinjenko (43), bivši agent ruske obaveštajne službe FSB koji se okrenuo protiv svojih tadašnjih vlasti, otrovan je radioaktivnim polonijumom-210 dok je pio čaj u jednom londonskom hotelu.

U pismu koje je napisao na samrti, Litvinjenko je naveo da veruje da je ruski predsednik Putin umešan u njegovo ubistvo nakon što je on javno kritikovao šefa države koji je, takodje, nekada bio agent sovjetskog KGB-a.

Britanska policija je identifikovala ruskog špijuna koji je prešao u poslanike, Andreja Lugovoja, kao glavnog osumnjičenog i izdala poternicu za njegovim bivšim kolegom agentom Dmitrijem Kovtunom, ali je Moskva odbila da ga ih izruči.

Obojica su porekla da su umešana u ubistvo, a Lugovoj je istragu opisao kao politički motivisanu, podseća francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: