"I da se ne slažemo 200 godina..."

Razgovori o "Parku mira" i o žardinjerama na mostu u Kosovskoj Mitrovici biće vođeni u septembru u Briselu, kaže šef kancelarije za KiM Marko Đurić.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2014.

16:50

Default images

Gostujući u vestima B92, on je rekao da je u Briselu, nasuprot onome što se čulo od Edite Tahiri, dogovoreno da sve ostane kako jeste do septembra.

"Most je značajan zbog toga što ovo sprečava da se neko zaleti kolima u glavnu ulicu u severnoj Mitrovici. Zato je ljudima važno da nema nikakve dalje odluke bez dogovora sa njima", rekao je Đurić.

Govoreći o uspesima i neuspesima Vlade na Kosovu u prvih 100 dana rada, Đurić je istakao da se ne može ništa posmatrati van konteksta kontinuiteta od 2012. godine do danas.

"Tada je došlo do zaokreta u politici prema pokrajni, zauzet je jedan aktivan stav. U ovih šest do osam nedelja se desilo sve što može teorijski da se desi, a prvi put od 1999. nije moguće formirati pokrajinsku vladu u Prištini bez razgovora sa srpskom zajednicom na KiM. Činjenica da je prvi put sednicom predsedavala jedna Srpkinja takođe je velika poruka ohrabrenja", rekao je Đurić.

On je rekao da Vlada ipak ne može biti zadovoljna opštim stanjem na Kosovu i Metohiji, pre svega zbog nezaposlenosti, koja je i do 60 odsto u srpskim sredinama.

"Jedan od zadataka biće ekonomski problemi u pokrajini, jer su oni dugo bili u senci političkih problema", rekao je Đurić.

Povodom svoje posete Prištini, šetnje gradom i ručka o kome su pisali mediji, Đurić je rekao da je njegov zadatak da pokaže da je to normalno i da to treba da bude sastavni deo normalizacije odnosa.

"Strah je bilo dominantno osećanje ranije, a ja hoću da pokažem da je to normalno, kao što je normalno i da neki Albanac iz Prištine dođe u neki drugi deo Srbije. Možemo 200 godina da se ne slažemo oko statusa pokrajne, ali to ne znači da treba da se mrzimo. Hteli ili ne, mi moramo i našu ekonomsku međuzavisnost da pretvorimo u šansu", rekao je Đurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: