Uhapšen Srbin zbog zločina u HR

Veritas je saopštio da je grčka policija po poternici Interpola u Zagrebu uhapsila Đuku Bogunovića (48) osumnjičenog za ratni zločin na području Banije.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.07.2014.

15:29

Default images

Dokumentaciono-informativni centar Veritas saopštio je da je 30. jula prilikom ulaska iz Makedonije u Grčku, na graničnom prelazu Dorjan, grčka policija uhapsila Srbina Bogunović Ðuku (48), po međunarodnoj poternici koju je raspisao Biro Interpola u Zagrebu zbog navodno počinjenog ratnog zločina na području Banije početkom devedesetih godina prošlog veka.

Ovu informaciju Veritas je danas dobio od Bogunovićeve supruge, koja je zajedno sa njihove dvoje maloletne dece bila prisutna prilikom hapšenja. Od nje su saznali i da je Bogunović pre rata radio kao čuvar u Kazneno popravnom domu za maloletnike u Glini, a da je u avgustu 1995. godine izbegao u Srbiju gde je zaposlen kao policajac u KPZ Padinska Skela.

Takođe, državljanin je Srbije, sa čijim pasošem je i uhapšen na graničnom prelazu.

Veritas podseća ovim povodom da je protiv Bogunovića i još jedanaest Srba s područja Banije, u odsustvu vođen krivični postupak pred Županijskim sudom u Sisku zbog sumnje da su počinili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, a sud ih je teretio za maltretiranje zarobljenih pripadnika hrvatskih snaga i civila hrvatske nacionalnosti u zatvoru u Glini.

Bio je osuđen još 1993. godine na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina zbog čega je protiv njega i bila raspisana međunarodna poternica.

Županijsko državno tužilaštvo u Sisku je u februaru 2009. godine, po službenoj dužnosti, zatražilo obnovu krivičnog postupka protiv Bogunovića i njegove grupe, što je sud u Sisku i učinio.

Međutim, do novog suđenja nije ni došlo pošto je nadležni sud u toku obnove postupka, nakon odustajanja tužioca od optužbe, stavio izvan snage raniju osuđujuću presudu i odbacio optužbu, navodi Veritas.

Prilikom zadržavanja na graničnom prelazu, Bogunović je pokazao odbijajuću presudu, a Grčka granična policija je odmah poslala upit u Hrvatsku zbog čega nije povučena i poternica protiv njega. Iz Biroa Interpola u Zagrebu, umesto zahteva za povlačenje poternice, poslata je nova, uz obrazloženje da se protiv Bogunovića vodi još jedna istraga za krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Grčki sudija u Solunu doneo je odluku da Bogunovića zadrži u ekstradicionom pritvoru sve dok ne dobije dokumentaciju od nadležnog suda iz Hrvatske.

Veritas navodi i da se Bogunović zaista nalazi na najnovijem spisku Državnog tužilaštva Hrvatske procesuiranih za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem, koji je prošle godine dostavljen i Ministarstvu pravde Srbije.

U tom dokumentu pored njegovog imena stoji da je istraga protiv njega i još dvadeset lica srpske nacionalnosti sa područja Banije otvorena 18.06.2002. zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i da je samo nedelju dana kasnije stavljena u prekid, i u toj fazi se i danas nalazi.

Veritas je došao do podataka da se u ovoj novoj istrazi Bogunović tereti da je od septembra do decembra 1991. godine u zatvoru u Glini maltretirao jednog zarobljenog hrvatskog policajca.

Bogunović je trinaesti uhapšeni Srbin iz Hrvatske od početka ove godine po hrvatskim poternicama za krivično delo ratnih zločina.

Na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta je do sada uhapšen 141 Srbin iz Hrvatske i bivših pripadnika JNA, od kojih su 41 ekstradirani u Hrvatsku. Od njih, do sada je protiv 18-orice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije dela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posledicu gubitak obeštećenja za vreme provedeno u pritvoru.

Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih poternica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske, ocenjuje Veritas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: