U OEBS-u nas čeka vruća stolica

Srbiju će 1. januara, kada započinje predsedavanje OEBS, u Beču sačekati „vruća“ stolica, ako do tada ne splasnu tenzije podgrejanog hladnog rata, pišu Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 31.07.2014.

23:58

Default images

Dodela uloge prvog među jednakim u ovom društvu smatra se potvrdom ugleda i signal je da nam se veruje, ali vreme stupanja na tu pozornicu sa sobom nosi velike izazove za Beograd, u jeku sukoba EU, Amerike s jedne i Rusije s druge strane.

Ako se ukrajinska kriza otegne i na 2015. godinu, prema mišljenju Vladislava Jovanovića, nekadašnjeg šefa diplomatije, naša država će biti "na muci".

"Nudiće se niz rezolucija kojima će se Ukrajina predstavljati kao žrtva i Srbiji će biti teško da im se usprotivi iako je očito da je ovde posredi podrivanje Rusije i Putina. Skrivena igra pritiscima na našu zemlju nije da se pristankom na sankcije Moskvi naškodi Rusima, već samoj Srbiji. Time bismo postali odsečeni od svog istorijskog oslonca i potpuno bespomoćni naspram Zapada, a vrata Kosova ka članstvu u UN bi se otvorila".

Gledano iz ovog ugla, Jovanović kaže da će Beogradu biti potrebno dosta veštine, ali i čvrstine pri vršenju dužnosti u OEBS-u, koja u neko miroljubivije vreme ne bi iziskivala veće naprezanje.

Ivan Vujačić, naš nekadašnji ambasador u Vašingtonu, ocenjuje da aktuelna politika „dobri smo sa svima“ daje mogućnost da se na mestu predsedavajućeg OEBS zauzme pozicija neutralnosti po pitanju svetskih žarišta, ali on izazove vidi na drugom terenu:

"Oči će biti uprte u to da li Srbija kao predsedavajuća poštuje kriterijume ove organizacije. Ako nam je rečeno da postoji problem sa medijima ili gej paradom, to će umanjiti autoritet zemlje koja treba da je uzor drugima i da zastupa sve ono što su principi OEBS".

Milovan Božinović, bivši ambasador u Beču, kaže da i za OEBS koji radi na principu konsenzusa period dalekosežnog zaoštravanja odnosa velikih sila nosi velike teškoće i da će naše diplomate biti na ispitu, ali da mogu da ga savladaju:

"Ovde je važno biti dobar posrednik, ali ako u predsedavanje uđemo neoprezno ili preambiciozno možemo da "izgorimo" u situaciji koja je jača od naše volje".

U UN-u ista priča

Moguća kandidatura i dobijanje mesta generalnog sekretara UN za Srbiju bilo bi slično iskušenje kao rukovođenje OEBS.

Iako generalni sekretar UN, po rečima Božinovića, nije činovnik svoje države i ne događa se da je pod njenim uticajem, on jeste izložen jakim lobiranjima i pritiscima, a mora da bude koordinator i posrednik.

Jovanović kaže da su svi koji su bili na ovoj poziciji, osim Butrosa Butrosa Galija, igrali onako kako je svirala Amerika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: