Kiša pravi haos u Vršcu i Kostolcu

Veliki deo Vršca je pod vodom, poplavljena je i bolnica, zbog čega su odložene i operacije. Vanredna situacija u nekoliko gradova. Ugrožena TE Kostolac.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2014.

19:39

Default images

U Vršcu su poplavljene mnoge kuće i putevi. U tom gradu za manje od 24 sata palo je oko 200 litara kiše po metru kvadratnom.

Bujica se spustila sa Vršačkog brega i potopila ulice. Blokirani su lokalni i magistralni putevi, stradao je i Dom zdravlja.

Došlo je do izlivanja vode iz kanalizacije, naše podrumske prostorije su u nivou ispod puta, nivo vode je bio 20-30 cm, rekao je dr Goran Nešović, zamenik direktora bolnice u Vršcu.
Kostolac (Foto: Tanjug)
Kako je dodao, opštinski Štab za vanredne situacije je poslao pumpe, pa su brzo reagovali. Ipak, problem je kotlarnica koja je potopljena, i u njoj se trenutno nalazi, kako je rekaa, oko metar - metar i po vode.

"Morali smo da smanjimo operacije, jer je voda probila u delu gde se radi sterilizacija... Sada smo na rezervama koje uvek imamo za hitne operacije", kaže dr Nešvić. Kako je naglasio, za sada problema nema, ali ceo program operacija je odložen, kako bi se i reagovalo u eventualnim hitnim slučajevima, s obzirom na to da su poplave u celom gradu.

Potok Mesić, koji je u toku dana porastao za čitavih 5-6 metara, se izlio, a kritičan je duž celog toka kroz grad. Voda se iz potoka izlila u ulicama Cara Lazara, i Sinđelićevoj koja se nalazi u neposrednoj blizini centra grada. U veoma lošem stanju su i mostovi kojih ima 12, a građani su počeli i sami da se okupljaju, nabavljaju džakove i pomažu svojim sugrađanima u odbrani od poplave.
Ministar energetike Aleksandar Antiæ kod TE Kostolac (Foto: Tanjug)
Kostolac i Požarevac su od juče imali samo sat vremena bez kiše, zato je tamo proglašena vanredna situacija.

Niko ne pamti ovakve kiše, ovo je treći udar velikih nepogoda, kaže za B92 direktor termoelektrane Kostolac. Od sinoć kiša neprestano pada, i do sada je izmereno da je palo preko 200 litara po kvadratnom metru. To su količine koje prevazilaze sve tehničke mogućnosti uklanjanja površinskih voda, prvenstveno iz rudnika, kopa Drmo, gde ne rade sistemi za proizvodnju uglja. Prvi prioritet, kaže direktor Jovanović, jeste pokušaj osposobljavanja improvizovanog sistema za proizvodnju uglja.

Termoelektranu Kostolac obišao je i ministar energetike Aleksandar Antić, koji je rekao da našu zemlju pogađaju nezabeležene vremenske nepogode katastrofalnih razmera, i da su to stvari s kojima Srbija nema iskustva. "Činićemo maksimum da ugalj iz Tamnave krene što pre, ali i spremamo sve druge scenarije", kaže ministar Antić.
Vršac (Foto: B92)
Ministar Antić je rekao da je apsolutno uvueren da je eletroenergetski sistem stabilan i da restrikcija struje ne dolazi u obzir.

Za sada, blok B2 Termoelektrane Drmno radi, u Termoelektrani A se do kraja dana očekuje vezivanje na mrežu bloka A2, tako da se tokom noći očekuje proizvodnja oko 540 megavata snage na mreži. Situacija će moći da bude procenjena čim stručnjaci budu imali nekoliko sati suvog vremena, jer nebrojene bujice vode koje se slivaju u kopove prave sve veće probleme.

Podsetimo, za vreme katastrofalnih poplava koje su u maju zahvatile Srbiju, zbog bujica i strani specijalci su branili TE Kostolac.
Foto: Tanjug
U opštini Topola proglašena je vanredna situacija zbog posledica noćašnjeg nevremena. Predsednik opštine Dragan Jovanović, izjavio je da su svi lokalni putevi oštećeni, a da je u selima grad uništio useve i voće, a olujni vetar nosio crep sa kuća. Jovanović kaže i da će biti pokrenuta istraga zašto nije reagovala protivgradna zaštita iako su strelci i rakete bili spremni.

Američka svemirska agencija NASA objavila je na svom sajtu satelitski snimak neba nad Evropom na kojem se vidi kako se iznad Srbije formirao ogroman oblak. Nevreme je nanelo štete Medveđi, Đakovici, Pazaru, Gnjilanu, Vrnjačkoj Banji...

Kako je najavljeno, kiša i nepogode mogu zadesiti danas i Niš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: