Novi Sad, Lugansk i fudbalska kriza

Ideja da FK Novi Sad ugosti reprezentaciju samoproglašene republike Lugansk naišla je na negativne reakcije, ali organizatori veruju da će meč biti odigran.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2014.

16:57

Default images

"Mi se trudimo da ta priča ne bude ni ispolitizovana, ni da ima ideološku stranu. Diplomate su te koje biraju stranu, mi smo oni koji biraju fudbal. Mi ćemo igrati s našim prijateljima iz Luganska, bez bilo kakvog ideološkog ili drugog predznaka", kaže predsednik UO niželigaškog FK Novi Sad Tomislav Lovreković.

U takav stav, ipak nisu uverili i većinu političkih partija u Novom Sadu. Iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, koja je među prvima reagovala, poručuju da su takvi potezi veoma opasni, da se time prejudicira državni status samoproglašene republike u Ukrajini, ali da takav potez može omesti Srbiju na putu ka EU“

"Kažu da je ovo mešanje politike u sport, ja bih rpe rekao da je to zloupotreba sporta u političke ciljeve, koji su potpuno nepromišljeni i ne razmišlja se o tome kakve sve posledice mogu da budu", kaže Aleksandar Jovanović iz LSV.

Na drugoj strani, Lovreković kaže da je na teritoriji Srbije dva puta bila nepriznata država.

"Niko se nije bunio, niko nije upućivao demarše, proteste, nijedna organizacija se nije javila, a sada kakad mi pokušavamo da uradimo nešto humanitarno, pokušavaju da nas na silu uvuku u političke vode i osude", kaže on.

Ovo nije prvi slučaj tesnog preplitanja politike i sporta. U aprilu se grupa pionira fudbalskog kluba Vojvodina slikala uz nacistički pozdrav. Novosađani i stručna javnost osudili su takav potez 14-godišnjaka, a iz ministarstva omladine i sporta poručenoda sport mora da uči decu pravim vrednostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: