"Napori da se obezbedi struja"

Kiša, koja je ugrozila rad termoelektrane "Kostolac A", ne prestaje, a direktor termoelektrane kaže da su uloženi svi napori da se u obezbedi dovoljno struje.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2014.

16:27

Default images

Nevreme s jakom kišom i grmljavinom, koje je još sinoć počelo, ne prestaje u Kostolcu i okolini. Na snazi je vanredna situacija, a najteža situacija je u oblasti proizvodnje struje jer su kopovi poplavljeni, a bujice čine sistem nestabilnim.

Direktor termoelektrane "Kostolac A" Dragan Jovanović rekao je za B92 da teži udar nepogoda niko ne pamti.

"Niko ne pamti da nepogode bile u ovakvom obimu. Palo je 200 litara vode po metru kvadratnom i prevazilazi naše kapacitete da zaštitimo kopove tako da ne rade sistemi za proizvodnju uglja", rekao je Jovanović i dodao da je prioritet osposobljavanje improvizovanog sistema za proizvodnju uglja.

"Priroritet je da pokušamo da osposobimo improvizovani sistem za proizvodnju uglja i nadamo se da će to biti u drugoj smeni, tačnije do kraja dana. Uslovi su nemogući da bismo održali postrojenje u radu, ali moramo da pokrenemo ugalj. Nije samo voda problem već i bujice koje čine sistem nestabilnim. Sa ugljem koji bi krenuo danas mogli bismo da pokrijemo potrošnju“, izjavio je direktor ugrožene termoelektrane.

Za sada, blok B2 Termoelektrane "Drmno" radi, u Termoelektrani "Kosotolac" A se do kraja dana očekuje vezivanje na mrežu bloka A2, tako da se tokom noći očekuje proizvodnja oko 540 megavata snage na mreži. Situacija će moći da bude procenjena čim stručnjaci budu imali nekoliko sati suvog vremena, jer nebrojene bujice vode koje se slivaju u kopove prave sve veće probleme.

Termoelektranu Kostolac obišao je i ministar energetike Aleksandar Antić, koji je rekao da našu zemlju pogađaju nezabeležene vremenske nepogode katastrofalnih razmera, i da su to stvari s kojima Srbija nema iskustva.

"Činićemo maksimum da ugalj iz Tamnave krene što pre, ali i spremamo sve druge scenarije", kaže ministar Antić.

"Spremamo scenario i za uvoz sturuje i uglja. Imamo nekoliko opcija za svaku siutaciju i daćemo sve od sebe. Apsolutno sam uveren da je eletroenergetski sistem stabilan i da restrikcije struje ne dolaze u obzir", dodao je Antić.

Podsetimo, za vreme katastrofalnih poplava koje su u maju zahvatile Srbiju, zbog bujica i strani specijalci su branili TE Kostolac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: