Haos u TE Kostolac, potop u Vršcu

Obilne padavine i novi problemi u Srbiji. Kiša koja pada više od 10h ugrožava termoelektranu Kostolac, potopljene su ulice Vršca, u Topoli vanredna situacija.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2014.

11:47

Default images

Kako je saopštio EPS, u Kostolcu su ugroženi su vitalni objekti TE i kopova, ali i grada Kostolca.

"Nevreme koje je počelo 30. jula u 22 sata, ne prestaje nad Kostolcem i okolinom već 10 sati. Bujica vode, koja se sliva s okolnih brda, ugrozila je rad i termoelektrane "Kostolac A", tako da je van pogona od jutros blok A2", saopšteno je.

Voda posebno ugrožava kop "Drmno“, na kome je od 23. jula, nakon nevremena, pod vodom zapadni deo ugljenog sistema.

Na tom kopu borba se vodi s bujicama koje nose delove etaža ugrožavajući rudarsku mehanizaciju na svim delovima kopa, a posebno u domenu najniže tačke kopa i ugljenog sistema, zapadnog dela prvog, drugog i trećeg BTO sistema, kao i na odlagalištu. Mehanizacija je gotovo neupotrebljiva i trenutno je nemoguće koristiti puteve u kopu koje je bujica prosekla stvorivši kanjone.

Kako navodi Tanjug, ovakvo nevreme se ne pamti, jer je u Kostolcu za samo deset dana palo više od 200 litara kiše po kvadratnom metru. Nevreme se još ne smiruje i nezahvalne su prognoze u ovom trenutku, jer kiša pada nesmanjenom jačinom.

Bezbednost ljudi je podignuta na najviši nivo i u svim ugroženim delovima kompanije zaposleni koji su uspeli da se probiju do radnog mesta rade na sanaciji i sprečavaju veće štete.

Od 23. jula na snazi je naredba o vanrednom stanju u TE - KO Kostolac i mere za rad u teškoj elelmentarnoj nepogodi, navedeno je u saopštenju termoelektrane i kopova Kostolac.

Podsetimo, za vreme katastrofalnih poplava koje su u maju zahvatile Srbiju, zbog bujica i strani specijalci su branili TE Kostolac.

Vršačke ulice pod vodom

I Vršac se danas bori s jakim nevremenom i velikim količinama vode, a Štab za vanredne situacije u stalnom zasedanju.

"Vodostaj na brani Veliko Središte je u liniji vanredne odbrane od poplava. Brana Mesić je van linije redovne odbrane od poplava. Ekipe prate situaciju na terenu", saopšteno je iz opštine.

Obilne padavine su poplavile ulice, a lokalni mediji javljaju da voda prodire u neke kuće, kao i da je ušla u suteren i apoteku Opšte bolnice i Doma zdravlja. Ekipe s pumpama su poslate na teren.
Kako piše "Vršac plus", od sinoć je na području Vršca i okoline palo rekordnih 160 litara kiše po kvadratnom metru, a mehanizacjia je poslata na najugroženije tačke u gradu kako bi se pročistili čepovi u odvodnim kanalima.

"Prema informacijama sa terena: put Vršac-Veliko Središte je zbog vode neprohodan za putnička vozila, u gradu otežan saobraćaj na pojedinim mestima neprohodan; Ulica Stevana Nemanje je teško prohodna, kritične su raskrsnice kod Vršačke pivare i kod gradske pijace", navodi "Vršac plus" na svojoj stranici na Fejsbuku.

Zatvoren je i podvožnjak na Beogradskom putu, poplavljeni su tereni, a na periferiji grada ugrožena su brojna domaćinstva.

Načelnik Pokrajinskog štaba za vanredne situacije Djordje Babić izjavio je danas da gradski i opštinski štabovi za vanredne situacije na području Vojvodine preduzimaju sve neophodne mere za saniranje poslediica noćašnjeg nevremena i da verovatno neće biti potrebe za širim reagovanjem.

Babić, koji je i zamenika načelnika Sektora za vanredne situacije Republike Srbije kazao je Tanjugu da je rano da bi se moglo govoriti o visini štete koje je prouzrokovalo to nevreme, te da je situacija bila najozbiljnija na području Vršca.

"Glavni problem u Vršcu je kanalizaciona mreža koja nije mogla da primi veliku količinu atmosferske vode, pa je došlo do plavljenja dvorišta i podruma u pojedinim delovima grada", rekao je Babić, dodajući da se trenutno na terenu nalaze ekipe Sektora za vanredne situacije koje pomažu u saniranju posledica nevremena.

Podsetimo, nevreme, koje je protutnjalo Hrvatskom, prešlo je sinoć i srpsku granicu. Obilne padavine, praćene grmljavinom i jakim vetrom, pogodile su veći deo zemlje.

Topola proglasila vanrednu situaciju

Opština Topola od danas je proglasila vanrednu situaciju zbog oluje koja je sinoć zadesila tu opštinu i pričinila ogromne štete na komunalnoj infrastrukturi, a posledice se još sagledavaju, saopštio je predsednik opštine Dragan Jovanović, koji je i komandant Štaba za vanredne situacije.

"Svi lokalni i atarski putevi su oštećeni, naročito u gornjejaseničkom kraju. Reke su još uvek u svojim koritima, ali je bilo i grada naročito na potezu sela Blaznava, Vinča i Plaskovac, gde su meštani stradali i prošle godine. Ponovo je olujni vetar nosio crepove sa kuća", rekao je Jovanović.

On je dodao da će prve grube procene štete biti urađene do sutra, kada će ponovo zasedati Štab za vanredne situacije i doneti konkretne mere pomoći za sanaciju štete.

"Protivgradna zaštita nije dejstvovala i pored toga što smo imali rakete. Na primer, u Vinči i Plaskovcu je bilo 10 raketa na stanicama. Tražićemo odgovor zašto nije dejstvovano, a strelci su svi bili na svojim mestima", rekao je Jovanović.

Vanredna situacija i u delu Požarevca

Štab za vanredne situacije grada Požarevca, zbog izuzetno teških problema prouzrokovanih ogromnim količinama kiše, proglasio je danas vanrednu situaciju na delu teritorije grada.

Vanredna situacija proglašena je na teritoriji grada Požarevca, Kostolca i sela Ćirikovac, Klenovnik, selo Stari Kostolac, Drmno, Kličevac i Rečica, objavljeno je na sajtu grada.

Trstenik u pripravnosti, uvedeno dežurstvo

Zbog nedavnih poplava Štab za vanredne situacije opštine Trstenik je u pripravnosti. Nakon jučerašnje najave RHMZS-a o mogućnosti većih padavina odmah je uvedeno pasivno dežurstvo. Komadant Štaba za vanredne situacije, Miroslav Aleksić i načelnik Životije Blagojević obišli su sve kritične tačke. Kako su ustanovili, bedem u jednom delu Zapadne Morave, koja spada u vodotok prvog reda i za čije održavanje je zadužena Republika Srbija, je rizičan.

„Očigledno da vreme nikako da se stabilizuje i mi smo dobili upozorenje od JVP „Srbija Vode“ i RHMZS-a, da se u naredna dva dana očekuju velike količine padavina i da mi moramo da preduzmemo sve aktivnosti koje su u nadležnosti Štaba za vanredne situacije. Mi smo uradili sve što smo mogli i kada su se dogodile majske poplave, uradili smo to i sada. Kad je reč o urušavanju odbrambenih nasipa Zapadne Morave, te sanacije radi preduzeće Srbija vode sa svojim operativom“, kazao je predsednik opštine Trstenik, Miroslav Aleksić

Pasivno dežurstvo biće na snazi do subote 2. avgusta do kada važi prestanak upozorenja. Nevreme praćeno jakom kišom pogodilo je sinoć čitavu teritoriju opštine Trstenik. Meštani sela Odžaci bili su u čudu kada su u kasnim večernjim časovima primetili da pada grad, što nije ubičajno za ovu vremensku nepogodu.

Oluja izazvala manje požare u Kraljevu, Vrnjačkoj Banji

Olujni vetar, praćen grmljavinom i pljuskovima, koji je sinoć zahvatio okolinu Kraljeva, nije pričinio veliku materijalnu štetu.

Kako je Tanjugu izjavio Radoica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu, u tom periodu dogodilo se nekoliko manjih požara u ugostiteljskim objektima u Kraljevu, Vrnjačkoj Banji i na Kopaoniku, ali su odmah sanirani.

Grom je udario u električne ormare u tim objektima, i izazvao kratak spoj. Ali, vatrogasne službe su brzo reagovale, tako da su sprečile
da se požar raširi dalje. U Vrnjačkoj Banji, u parkovima je bilo oborenih stabala, i to je danas sanirano. Na ulicama u Kraljevu je bilo dosta vode, pa su vatrogasci iz nekoliko naselja, celu noć ispumpavali vodu”, rekao je Kočović za Tanjug.

U pojedinim delovima Kraljeva, došlo je do nestanka struje, pa su službe Elektrodistribucije imale posla tokom cele noći. Prema rečima Kočovića, prognoze su da će narednih dana na području Kraljeva pasti oko 40 litara kiše po kvadratnom metru.

U Medveđi bujice odnele lokalne puteve

Olujno nevreme praćeno jakom kišom, koje je jutros oko šest sati zahvatilo područje opštine Medveđa, oštetilo je asfaltne puteve i stambene objekte u više sela, rekao je Tanjugu predsednik te opštine Slobodan Drašković.

Bujične vode su odnele veći deo puta od pet kilometara ka selu Kapit i naselju Čokotanci, zatim ka selima Marovac, Đulekare i Rujkovac.

"Više od 100 domaćinstava je zbog potpunog oštećenja više puteva odsečeno od ostatka opštine, a bujica je u naselju Čokotanci odnela stanovnicima sitnu stoku i uništila voćnjake i njive sa kukuruzom i povrćem. Važno je da nema ljudskih žrtava. Ono što možemo sami odmah ćemo početi da saniramo, ali neophodno nam je potrebna i pomoć Vlade Srbije", rekao je Drašković.

Nevreme koje je zahvatilo Medveđu trajalo je oko dva sata i na tom području je palo oko 50 litara kiše po kvadratnom metru.

Nevreme u Pazaru, ulicama tekli potoci

Olujno nevreme, praćeno jakom kišom, grmljavinom i gradom veličine lešnika zahvatilo danas Novi Pazar i okolinu.

Nevreme je počelo oko pola tri, a trajalo je desetak minuta.

Kanalizaciona mreža u većem delu grada nije mogla da prihvati toliku količinu vode, zbog čega su ulicama tekli potoci vode, a poplavljeni su podrumi kuća u pojedinim naseljima.

Gnjilane i Đakovica na udaru nevremena

Veliko nevreme danas je zahvatilo područje kosovskog pomoravlja, posebno opštinu Gnjilane, gde je bilo velikih problema u funkcionisanju saobraćaja, a najveće štete pretrpela je poljoprivreda.

Oko podneva jaka kiša je po ulicama Gnjilana stvorila prave reke, zbog čega su vozila i pešaci bili gotovo potpuno onemogućeni da se kreću ulicama.

Kako javlja TV Kohavizon, gradonačelnik Gnjilana Lutfi Haziri je naredio nadležnim komunalnim i hitnim službama da učine sve da se prevaziđe teško stanje koje je zadesilo grad.

Kako prenose mediji u Prištinu, i sinoć u nekoliko opština Kosova je zbog jake kiše i grada došlo do poplava i naneta je znatna šteta, posebno u poljoprivredi.

Prve procene govore da na području opštine Đakovica šteta, pre svega na poljoprivrednim dobrima, iznosi oko 800.000 evra, javlja "Express".

Na oko 250 hektara totalno je uništena različita poljoprivredna proizvodnja, objavio je direktor direkcije za poljoprivredu u opštinu Đakovica Bekim Ermeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: