Srbija može da računa na Britaniju

Ambasador Velike Britanije u Beogradu Denis Kif izjavio je da Srbija na svom evropskom putu i dalje može da računa na podršku britanske vlade.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2014.

15:18

Default images

On je dodao da London očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

"Podržavamo dijalog i Briselski sporazum, postoje teškoće trenutno zbog izbora i promene vlade u Prištini, ali za nas je veoma važan nastavak dijalog i nastavak procesa implementacije Briselskog sporazuma", rekao je Kif u intervjuu za Radio Beograd.

Na pitanje da li Britanija očekuje da Srbija u doglednom periodu, ali pre pristupanja EU, uspostavi neku vrstu priznanja Kosova, ili će se to ostaviti kao otvoreno pitanje do kraja, britanski ambasador je odgovorio:

"Videćemo. Politika EU je da je potrebna normalizacija odnosa. Mi u Velikoj Britaniji prizanjemo Kosovo i jasno je da je ovo pitanje ključno za pregovore. Ova poglavlja će biti veoma važna, ali videćemo".

Kada je reč o bilateralnim odnosima, Kif je ocenio da su oni dobri, podsetivši da su Srbija i Britanija pre 100 godina bili saveznici u Prvom svetskom ratu i da su tada imale veoma dobre odnose na osnovu zajedničkih vrednosti.

"To nam govori da imamo zajedničke vrednosti, da su u periodu kada Srbija ima pregovore o pristupanju EU, te vrednosti opet važne za nas i vas", rekao je on.

Upitan da li je Britanija danas saveznik Srbije, ambasador Kif odgovora pozitivno.

"Vi imate našu podršku. Moj zadatak u Beogradu je jednostavan i za mene prijatan - podrška pregovorima, reformama, pozitivnoj ulozi Srbije u regionu", istakao je Kif.

"Za nas u Velikoj Britaniji je pristupanje Srbije EU okvir svih naših odnosa", dodao je on.

Komentarišući usvajanje medijskih zakona, britanski ambasador ocenjuje da je "vitalna, slobodna i dinamična medijska scena preduslov za demokratiju i društveni dijalog".

"Nakon usvajanja zakona u skupštini, biće važna implementacija, pažljiva primena reforme u cilju postizanja uređenja ekonomski održive i slobodne medijske scene. To je za budućnost zemlje veoma važno", dodao je on.

Na pitanje šta britanski investitori očekuju od usvajanja reformskih zakona i promena u Srbiji, Kif ističe da je najvažnije "predvidljivo uređeno poslovno okruženje, vladavina zakona, efikasno i nezavisno sudstvo, a naročito pojednostavljivanje procedura izdavanja građevinskih dozvola i priznanje diploma stranih fakulteta".

Ta pitanja su, po njegovim rečima, važna ne samo za investitore, već i za privredu Srbije i njene građane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: