"Važniji MMF od Transparentnosti"

Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić kaže da je važnije mišljenje MMF ili Svetske banke o Zakonu o privatizaciji od mišeljenja Transparentnosti Srbija.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2014.

14:16

Default images

Funkcioner SNS je ocenio da "korektivna uloga TS mora da postoji", ali da ona ne dovodi investitore u Srbiju.

"Transparentnost ima jednu elegantnu kritičku ulogu, korektivnu ulogu u društvu. To je dobro i mora da postoji, ali ne može da se meri istom snagom mišljenje Transparentnosti u odnosu na Fiskalni savet, MMF, Svetsku banku", rekao je Babić u Skupštini.

Povodom ocene te nevladine organizacije da predlog Zakona o privatizaciji ne otklanja sve rizike korupcije, Babić je podvukao "da ova organizacija nije dovela nijednog investitora u Srbiju, nije donela sredstva u te firme, niti obezbedila proizvodnju i kreditne linije".

"Želeli vi to da priznate ili ne, mi zavisimo od tuđih međunarodnih institucija. Od Transparentnosti ne zavisimo", zaključio je Babić i konstatovao da je neozbiljno stavljanje znaka jednakosti između mišljenja MMF i Svetske banke i Transparentnosti.

Babić je na ovaj način odgovorio na konstataciju šefa poslaničke grupe Nove demokratske stranke Marka Đurišića da nemaju baš svi pozitivno mišljenje o predlogu Zakona o privatizaciji, a kao primer naveo nevladinu organizaciju Transparentnost Srbija.

Đurišić je za govornicom pročitao deo saopštenja za javnost ove nevladine organizacije, u kome je navedeno da predlog Zakona o privatizaciji ostavlja rizik za korupciju.

"Znači, nije baš da svi imaju pozitivno mišljenje o rešenjima iz ovog zakona. Evo ja sam naveo saopštenje Transparentnosti koje se često ovde uzima kao neko ko ocenjuje transparentnost zakona koji se donosi i sprovodi u Srbiji", rekao je Đurišić.

On se pozvao i na ocenu Transparentnosti da je veoma opasan nastavak prakse da se prodaja preduzeća vrši preko direktnih nagodbi na osnovu međudržavnih ugovora.

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić je potom upitala ministra privrede i v.d. ministra finansija Dušana Vujovića da li je Svetska banka i dalje ostala pri podršci od 250 miliona dolara, kako je najavljeno, za donošenje ovih zakona u decembru 2013.godne, odnosno u januaru 2014.godine.

"Dakle, da li Svetska banka ima finansijsku podršku za Vladu Republike Srbije za primenu ovih zakona", upitala je Čomić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: