"Sankcije RUS - mač sa dve oštrice"

Poljska pristupa novim sankcijama protiv Rusije bez entuzijazma i strahuje da mogu da izazovu eskalaciju krize oko Ukrajine, izjavio je šef poljske diplomatije.

Izvor: Beta

Sreda, 30.07.2014.

09:41

Default images

"Poljska pristupa uvđjenju sankcija protiv Rusije bez entuzijazma zato što ne znamo kako će Rusija reagovati. Sankcije su mač sa dve oštrice i mogu da podstaknu razmišljanje ili eskalaciju. Plašim se da u Rusiji ne vlada logika ekonomskih koristi, već samo logika konsolidacije vlasti", kazao je sinoć ministar Radoslav Šikorski poljskoj televiziji TVN24.

Komentarišući novi paket sankcija koje je juče protiv Rusije uvela Evropska unija, a za njom i SAD, poljski ministar je podsetio da je Rusija već imala priliku da zaustavi pomoć separatistima na istoku Ukrajine u trenutku kada se srušio malezijski civilni avion, a nije.

"Mogla je da prizna da je to moralni šok. Uprkos svemu, partneru treba dati mogućnost izbora", kazao je Šikorski i dodao da ne veruje da će sankcije biti presudne za zaustavljanje sukoba u Ukrajini jer o izmeni politike može da odluči isključivo ruski predsednik Vladimir Putin.

Najnovije sankcije su, prema oceni Šikorskog, koncipirane tako da se njihov teret na evropskoj strani manje više ravnomerno rasporedi na celu Evropsku uniju.

"Mora da boli, ali sankcije će osetiti i Rusija. To je bogata zemlja, ali njena sredstva nisu beskrajna. Možda se rukovodstvo Rusije ohrabrilo da podržava separatiste u Ukrajini zato što joj je Krim pripao suviše lako", kazao je Šikorski.

Klimkin pozdravio je danas sankcije Rusiji

Šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin pozdravio je danas sankcije SAD i Evropske unije Rusiji i obećao da Kijev u akciji povratka kontrole nad teritorijom neće napasti gradove kod granice koje drže proruske snage.

Govoreći u ukrajinskoj ambasadi u Vašingtonu, Klimkin je rekao da jedino političko rešenje može da okonča konflikt, u kom proruske snage drže veliki deo teritorije blizu granice, uključujući Donjeck i Lugansk.

"Nećemo napasti takve gradove", rekao je on, dodajući da bi to izazvalo ljudske žrtve, a ukrajinske vlasti žele da vrate kontrolu nad tim gradovima "putem političkog procesa, ne napadajući te gradove", preneo je Rojters.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine je u intervjuu britanskoj agenciji podržao sazivanje nove međunarodne konferencije kako bi bilo okončano višemesečno nasilje na istoku Ukrajine, rekavši da je o toj ideji razgovarao sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

Klimkin, koji se tokom dvodnevne posete Vašingtonu sreo i sa potpredsednikom SAD Džoom Bajdenom, rekao je da se u Kijev vraća "sa jasnom porukom da i SAD i EU govore jednim glasom podrške Ukrajini".

Prema njegovim rečima, pre tri ili četiri meseca bilo je "praktično nezamislivo" da će se EU saglasiti oko uvođenja sektorskih sankcija glavnom trgovinskom partneru, Rusiji.

"Ključna stvar za mene je ovde privrženost Ukrajini, jedinstvenoj, demokratskoj i evropskoj Ukrajini", rekao je Klimkin.

Govoreći o političkim koracima koje bi Ukrajina mogla da preduzme, ukrajinski ministar je rekao da je Kijev spreman da "pruži mnogo više slobode ali i odgovornosti regionima, kao i političku i ekonomsku vlast opštinama".

Međutim, Klimkin je rekao da je "sada na Rusiji da utiče na teroriste", navodi Rojters, objašnjavajući da Kijev "separatiste označava kao teroriste".

Prema njegovim rečima, "ključni lideri terorista" su "svi ruski građani i imaju jasne veze sa ruskim bezbednosnim službama".

Podsećajući da je Ukrajina potpisala sporazum o pridruživanju sa EU prošlog meseca, britanska agencija prenosi da je Klimkin odbacio "svaku sugestiju da bi Kijev na kraju mogao da traži učlanjenje u NATO, potez koji se smatra neprihvatljivim za Rusiju".

"To nije na dnevnom redu a nema političkog konsenzusa i konsenzusa u ukrajinskom društvu o tome", rekao je on.

Klimkin je kazao da Ukrajini treba "intenzivna interakcija i saradnja" sa tim zapadnim savezom.

"To je važno u smislu bezbednosti i reformi naše odbrane i bezbednosnog sektora", rekao je šef ukrajinske diplomatije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: