"Sankcije Rusiji nisu prioritet"

Australijski premijer je izjavio da je prioritet njegove zemlje da se omogući pristup mestu pada malezijskog aviona u Ukrajini, a ne uvođenje sankcija Rusiji.

Izvor: B92

Sreda, 30.07.2014.

09:15

Default images

SAD i Evropska unija su uvele juče nove sankcije Moskvi, čije mete su ključni ruski finansijski, odbrambeni i energetski sektori.

Australija je saopštila posle takve odluke da je ona već uvela takve mere, uključujući finansijske sankcije i zabranu putovanja kao odgovor na intervenciju Moskve u ukrajinskoj krizi, podseća AFP.

"Ne kažem da nećemo otići dalje u nekom trenutku u budućnosti", rekao je premijer Australije Toni Abot novinarima.

"Ali, u ovom momentu u središtu naše pažnje nisu sankcije, već obezbeđivanje da na najbrži mogući način i što humanije vratimo tela nastradalih", naveo je australijski premijer.

Njegova izjava dolazi samo dan pošto su sukobi ukrajinskih i proruskih snaga onemogućili treći dan za redom međunarodnim istražiteljima da priđu mestu pada aviona MH17.

Više od 200 tela je odneto sa mesta nesreće, ali policijske misije Australije i Holandije, zemlje koja je najviše građana izgubila na tom letu, nastoje da otkriju ostatke žrtava koji se i dalje nalaze rasuti na zemlji.

Abot je najavio da će istražitelji i danas pokušati da priđu mestu tragedije, poručivši da ako se to i danas ne ostvari, pokušaji će biti nastavljeni svakog narednog dana.

On kaže i da je situacija na terenu "veoma promenljiva".

"Mi ne stajemo ni na čiju stranu u geopolitičkim trvenjima u istočnoj Evropi, pogotovo ne sada", poručio je premijer Australije i dodao da vlasti te zemlje "žele samo da vrate nastradale njihovoj kući".

U avionu "Malezija erlajnza", koji je putovao od Amsterdama do Kuala Lumpura, bilo je 298 putnika i članova posade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: