MH17: Misiji dozvoljeno oružje?

Međunarodnoj policijskoj misiji, koja treba da osigurava bezbednost eksperata na mestu rušenja malezijskog aviona, biće dozvoljeno da nosi i koristi oružje.

Izvor: B92

Sreda, 30.07.2014.

07:53

Default images

Ovo je, pozivajući se na sporazum Ukrajine i Holandije, objavila "Ukrajinskaja pravda.

Misiju, predvođenu Holandijom, činiće vojno i civilno osoblje iz Holandije i Australije, a u sporazumu se navodi da će maksimalno imati 700 ljudi.

Kako je prenela agencija Itar-tass, pripadnici misije će imati slobodu kretanja i pravo da koriste oružje u slučaju samoodbrane.

Grupa međunarodnih eksperata već treći dan zaredom nije uspela da dođe do mesta rušenja aviona zbog sukoba ukrajinskih i proruskih snaga.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je ranije u toku dana da su se ukrajinske vlasti saglasile da prekinu vatru u jugoistočnim regionima i da su spremne za dijalog sa proruskim snagama.

Keri je tu izjavu dao nakon sastanka s ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Pavelom Klimkinom.

Agencija Rojters je javila da su Keri i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarali telefonom i saglasili se da borbe u blizini mesta pada malezijskog aviona na istoku Ukrajine treba da budu prekinute, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Lavrov i Keri "saglasili su se o potrebi strogog ispunjavanja rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, u kojoj se traži međunarodni i nezavisan karakter istrage, kao i prestanak borbi u oblasti gde se nalaze ostaci aviona", navedeno je u saopštenju.

Avion se srušio u istočnom delu Ukrajine 17. jula sa 298 putnika i članova posade, od kojih su 193 bili Holanđani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: