Del Ponte:Poslednja šansa za dokaze

Istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji je poslednja šansa da se podignu optužnice protiv odgovornih, izjavila je Karla del Ponte za NIN.

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.07.2014.

17:37

Default images

Bivša tužiteljka Haškog tribunala je, povodom izveštaja glavnog tužioca za istragu o trgovini ljudskim organima na KiM 1999. Klinta Vilijamsona, rekla da nije zadovoljna zato što nema dovoljno dokaza za podizanje optužnice za trgovinu organima, ali jeste time što je Vilijamson potvrdio dokaze s početka istrage i pronašao nove.

"Ako ova istraga ne prikupi dovoljno dokaza, neće nijedna. Jer u izveštaju piše da s vremenom svedoci nestaju, da nema novih svedočenja. Biće teško, to znam, još od početka", istakla je Del Ponteova za NIN.

Na pitanje da li bi bilo efikasnije da su i posleratni zločini bili u nadležnosti Haškog tribunala, Del Ponteova odgovara da je Savet bezbednosti odbio da se nastave istrage, kad je ona to zatražila, jer je zločina bilo i nakon sukoba.

"Ni Vilijamson nije dobio sve dokaze koji su mu bili potrebni da podigne optužnicu. Neću pominjati imena, ali nisu svi bili srećni zbog naših istraga, i nismo dobili pomoć, saradnju ni od koga. Očekivala sam pomoć na Kosovu, UNMIK je bio tamo, ali nije nam pomogao. Ni drugi nas nisu podržali", objašnjava bivša tužiteljka.

Ona nema velika očekivanja ni u vezi s dokazivanjem u slučaju "žute kuće".

"Od samog početka pokušavali smo da pronađemo tela, jer je to dokaz koji vam je potreban. A tu pomaka nema", zaključila je Del Ponteova u intervjuu beogradskom nedeljniku.

Bivša tužiteljka je iznela dokaze za trgovinu organima na Kosovu u svojoj knjizi "Lov" 2008. godine.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine je potom otvorilo slučaj "žuta kuća" posle objavljivanja njene knjige.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: