Moskva: Mit o pravednoj borbi OVK

Rezultatima istrage specijalne istražne grupe Euleksa razvejan je mit o "pravednoj oslobodilačkoj borbi" OVK, saopštilo rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.07.2014.

15:17

Default images

U komentaru ruskog MIP-a povodom objavljivanja preliminarnih rezultata rada specijalne istražne grupe EU o izveštaju o trgovini ljudskim organima na Kosovu ističe se da Moskva očekuje da će krivci za počinjene zločine biti kažnjeni, nezavisno od toga kakve funkcije danas zauzimaju.

U saopštenju se navodi da je specijalni tužilac za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji Klint Viljamson direktno izjavio da ima dovoljno sakupljenih dokaza za podizanje zvaničnih optužbi protiv odredjenih visokorangiranih aktivista bivše OVK zbog ciljanog i specijalno organizovanog progona Srba, Roma i predstavnika drugih etničkih manjina Kosova i samih kosovskih Albanaca zbog "saradnje sa Beogradom".

Radi se o mnogobrojnim slučajevima ubistava, otmica, silovanja, nelegalnog zatvaranja, nečovečnog postupanja, skrnavljenja crkava i drugog, što je "rezultiralo etničkim čistkama i progonom Srba iz južnog i centralnog Kosova", navodi zvanična Moskva.

Ruski MIP podseća da je Viljamson objavio rezultate istrage o izveštaju poslanika Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dika Martija o učešću lidera OVK u nelegalnoj trgovini ljudskim organima i drugim zločinima počinjenim nad kosovskim Srbima, Romima i drugim etničkim manjinama u pokrajini, kao i nad kosovskim Albancima u periodu od juna 1999. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: