Nemačka o OVK: Iz rata u politiku

Vođe OVK su prešle iz rata u politiku u kojoj otada vode glavnu reč, tako da se sada javlja šansa da se razjasni krivica za ratne zločine, piše nemačka štampa.

Izvor: B92

Sreda, 30.07.2014.

12:45

Default images

„Klint Vilijamson je i tužilac i diplomata“, prenosi radio Dojče vele pisanje ''Zidojče cajtung'' i dodaje da je kao takav, on uvežban u kontroli sopstvenih emocija.

''Ali, oni koji su ga u utorak videli u Briselu, lako su mogli da primete da u njemu - kuva. Trebalo mu je petnaestak minuta da prisutnima pročita izjavu u kojoj izveštava o povredama ljudskih prava na Kosovu, ali i o, kako je rekao, neobičnoj, besprimernoj situaciji u međunarodnom pravu'', navodi ovaj minhenski list.

Pre tri godine su svih 27 zemalja koje učestvuju u misiji Euleks odlučile da formiraju tim za istragu zločina počinjenih na Kosovu posle 1999. godine, podseća ovaj list koji piše da su Vilijamsonu data opsežna ovlašćenja, a dobio je i mandat da formuliše optužnice.

On, medjutim, kaže da je razočaran zbog toga što ni danas nema funkcionalnog suda kome bi te optužnice mogle da se predaju.

Dugo najavljivani specijalni tribunal za Kosovo još nije formiran i Vilijamsona to, kako navodi list, čudi, jer optužbe se ne odnose samo na uobičajene delikte vodećih ličnosti bivše OVK, već postoji i sumnja da su počinjeni zločini protiv čovečnosti.

''Polazište u istrazi je bio izveštaj bivšeg švajcarskog poslanika Saveta Evrope Dika Martija iz 2011. godine. Vilijamson je trebalo da ga proveri prema kriterijuma državnog tužioca. Ono što je našao, predstavlja jeziv spektar nasilja: ubistva, otmice, uklanjanje političkih protivnika, ilegalna hapšenja u logorima na Kosovu i u Albaniji, seksualno nasilje, druge forme neljudskog ponašanja, progon osoba iz njihovih kuća i opština, skrnavljenje i uništavanje crkava i drugih verskih mesta. Žrtve su uglavnom bile Srbi i Romi. Vilijamson nije naveo imena odgovornih. Ali, jasno je da će njegov izveštaj prouzrokovati političke turbulencije na Kosovu'', piše ''Zidojče cajtung''.

List navodi da se u jednoj stvari Vilijamson diskretno distancirao od Martijevog izveštaja.

''Marti je kritikovao to što su međunarodni akteri zbog kratkoročnog stabilizovanja situacije zatvarali oči (pred zločinima OVK), a Vilijamson nije prihvatio tu neuvijenu kritiku na račun EU i NATO. On naglašava da nema na umu generalni obračun sa OVK. Jer, baš za to su ga optužili u Prištini. Pojasnio je još i da je istraživao konkretne zločinačke radnje a ne političku pozadinu događaja. Kakve će to optužbe biti, ostaje da se vidi tek kada se formira Specijalni tribunal...“, piše minhenski ''Zidojče cajtung'', a prenosi nemackci radio ''Dojče vele''.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: