Karadžić traži novo suđenje

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji je pred Haškim tribunalom optužen za ratne zločine i genocid u BiH, drugi put je zatražio novo suđenje.

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.07.2014.

13:52

Default images

On je naveo da traži ponavljanje sudskog postupka jer smatra da je tužilaštvo u više navrata prekršilo svoje obaveze i nije odbrani dostavilo sve izjave svedoka i druga dokumenta koje je bilo dužno da dostavi.

Time je, kako kaže, tužilaštvo nanelo višestruku štetu odbrani što je rezultiralo nepravednim suđenjem, navodi se u saopštenju Tribunala.

U podnesku Karadžić navodi da je otpočinjanje novog suđenja jedini pravni lek koji može da mu osigura fer suđenje pošto tužilaštvo nije ispunilo svoje obaveze prema sudskom veću i odbrani.

Sudsko veće kao čuvar prava optuženog na pravedno suđenje, ne bi trebalo da okrene glavu pred ovom neprijatnošću, piše on.

Karadžić je pred Haškim sudom optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom sukoba u BiH 1992-1995.

Uhapšen je u julu 2008. godine, a suđenje mu je počelo u oktobru 2009. Iznošenje završnih reči u prvostepenom postupku predviđeno je za septembar i oktobar ove godine.

Karadžić se sam brani pred Tribunalom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: