SAD: Nove pretnje iz Severne Koreje

Severna Koreja razvija raketni sistem koji bi mogao da bude pretnja po SAD, saopštio je Istraživački institut SAD.

Izvor: B92

Utorak, 29.07.2014.

23:55

Default images

Institut navodi da je Severna Koreja unapredila svoj glavni poligon za lansiranje raketa i izvela seriju proba motora razvijajući sistem prenosivih interkontinentalnih projektila koji bi mogli da budu pretnja po SAD.

Do tih saznanja se došlo na osnovu satelitskih snimaka centra Sohae na zapadnoj obali, koje je analizirao Institut.

Severna Koreja je sa tog mesta pre godinu i po dana lansirala raketu dugog dometa u svemir, a snimci su pokazali da je Severna Koreja značajno unapredila postrojenja u Sohae i sad ima mogućnosti da manipuliše većim raketama, preneo je AP.

U svojoj današnjoj analizi, Institut je takođe naveo da je Severna Koreja ove godine izvela četvrtu probu motora koji bi mogli biti korišćeni za prenosive projektile.

Lider Severne Koreje Kim Džong-Un nadgledao je 27. jula vojnu vežbu lansiranja balističkih raketa kratkog dometa, što potvrđuje da je zvanični Pjongjang ponovo ispalio rakete uprkos osudi Ujedinjenih nacija.

To je bio prvi put da je Severna Koreja lansirala balističke rakete otkad je Savet bezbednosti UN-a 17. jula zvanično osudio Pjongjang zbog nedavnog niza testova te vrste oružja, što predstavlja kršenje rezolucija UN-a, prenela je agencija AFP.

Državna novinska agencija Severne Koreje KCNA opisala je najnovije lansiranje raketa kao "vežbu ispaljivanja raketa" u svrhu simulacije napada na vojne baze u Južnoj Koreji, gde je, kako podseća Frans pres, stacionirano 28.500 američkih vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: