Posmatrači OEBS-a stigli u Rostov

Prva grupa posmatrača OEBS-a došla je danas u južni ruski region Rostov koji se graniči s Ukrajinom, da bi proverili situaciju na granici.

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.07.2014.

17:44

Default images

U misiji Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju je 13 ljudi iz osam zemalja - Francuske, Velike Britanije, Mađarske, Moldavije, Kirgistana, Tadžikistana, Kazahstana i Ukrajine, saopštio je predstavnik vlade regiona Rostova a prenela ruska agencija Itar-Tass.

Ranije danas, ministarstvo spoljnih poslova Rusije zatražilo je da Kijev zaustavi rat koji vodi protiv Ukrajinaca.

Moskva je takođe pozvala svoje zapadne partnere da utiču na vlasti u Kijevu koje su, kako je navedeno, otišle predaleko. Pored toga, odgovornost za civilne žrtve na istoku Ukrajine leži i na onima koji podržavaju takve kriminalne akcije.

OEBS je saopštio ranije da će njegovi posmatrači danas doći na jug Rusije da nadgledaju dva granična prelaza na rusko-ukrajinskoj granici.

Prva grupa ima 16 članova, civila i ona treba da dođe u region Rostova, najavio je OEBS. Očekuje se da će oni tamo imati sastanke sa lokalnim zvaničnicima, graničarima i carinicima, rekla je predstavnica OEBS-a Tatjana Bajeva.

Prema njenim rečima, oni mogu da posete dva ruska granična prelaza već u sredu.

OEBS je saopštio da Rusija nastoji da opovrgne tvrdnje Zapada da preko granice oružjem snabdeva proruske snage u Ukrajini.

Posmatrači OEBS-a biće u misiji tri meseca i pokrivaće dva granična prelaza - Donjeck i Gukovo a ne celu granicu.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da je granični prelaz Gukovo ponovo dospeo pod udar ukrajinskih snaga koje su ispaljivale granate i pucale iz automatskog oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: