Kina: Desetine mrtvih u napadu

Rezultat "terorističkog napada" u zapadnom kineskom regionu Sinđijangu su desetine žrtava, javila je kineska agencija Sinhua pozivajući se na lokalnu policiju.

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.07.2014.

17:15

Default images

Agencija Frans pres je prenela da je nekoliko desetina ljudi poginulo i povređeno u "terorističkom napadu" u oblasti u kojoj žive manjinski Ujguri, muslimani.

Sinhua je javila da se napad dogodio u ponedeljak i da je jedna banda, vitlajući noževima, napala policijsku stanicu i vladine zgrade u oblasti Šaće, i da je pri tom "na desetina Ujgura i civila Hana ubijeno ili povređeno".

"Policajci su na mestu napada ubili nekoliko desetina pripadnika bande", kaže se u vesti.

U Sinđijangu nasilja ima već nekoliko godina, a vlada okrivljuje radikalne islamiste i separatiste koji žele da oforme nezavisnu državu Istočni Turkestan.

Među najšokantnijim napadima su napad na pijaci u prestonici Sinđijanga, Urumćiju, kada je u maju ubijeno 39 ljudi, kao i napad noževima na stanicu voza u martu u Kunmingu na jugozapadu Kine kada je ubijeno 29 ljudi.

Grupe za ljudska prava optužuju kinesku vladu za kulturnu i versku represiju, i tvrde da to izaziva nerede u Sinđijangu. Peking je saopštio da je u toj oblasti unapredio privredu i da podžava manjinska prava u zemlji u kojoj ima 56 priznatih etničkih grupa, preneo je AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: