Rusija napušta "nuklearni dogovor"?

Posle optužbi američke administracije za kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, Rusija je najavila napuštanje dogovora iz 1987. godine.

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.07.2014.

16:45

Default images

Kako prenose britanski mediji, pozivajući se na ruske analitičare, ruski zvaničnici razmatraju suspenziju dogovora kojim je priveden kraju Hladni rat.

Sporazum je zabranio snagama SAD i Rusije lansiranje krstarećih raketa dometa od 805 do 8.851 kilometra, međutim Rusiji se na teret stavlja da je još 2011. godine prekršila Sporazum, testiranjem spornog oružja.

Prema rečima ruskog novinara Pavela Felgenhauera, Rusija je zaista prekršila Sporazum, testiranjem rakete pod nazivom R-500, koja ima domet od više od 1.000 kilometara.

"To je veliki prekršaj Sporazuma iz 1987. godine, ali ruski zvaničnici, uključujući i predsednika Vladimira Putina, napominjali su da taj ugovor nije fer i daleko od prihvatljivog za Rusiju. Sjedinjene Države nemaju rakete srednjeg dometa, ali Kina, Pakistan i Izrael ih poseduju, tako da i oni dele mišljenje ruske administracije", naveo je Felgenhauer.

Kritike Sporazumu je 2013. godine uputio i Sergej Ivanov, šef kabineta predsednika Rusije, koji je napomenuo da Rusija ispunjava odredbe ugovora, ali da to neće trajati zauvek.

Kako navodi analitičar blizak Kremlju, Sergej Markov, Rusija ima veću potrebu za raketama srednjeg dometa od Sjedinjenih Država.

"Rusija bi bila veoma srećna ukoliko bi izašla iz tog dogovora, a mislim i da to pokušava da uradi, koristeći krizu u Ukrajini", smatra Markov.

Američka administracija je prethodno zatražila hitne bilateralne razgovore o navodnom kršenju Sporazuma od strane Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: