"Keri i Netanijahu ne vide isto"

Državni sekretar SAD Džon Keri našao se na udaru žestokih kritika Izraela zbog svojih pokušaja da uključi Katar i Tursku u pregovore o prekidu vatre.

Izvor: B92

Utorak, 29.07.2014.

13:08

Default images

Uprkos zabrinutosti zbog naglog rasta civilnih žrtava, Izraelci ističu da ne mogu tolerisati prekogranično raketiranje i napade iz tunela prokopanih ispod granice s Gazom. Izraelski zvaničnici na koje se poziva CNN rekli su da Keri i izraelski premijer Benjamin Netanijahu govore istim diplomatskim jezikom, ali ne vide stvari na isti način.

Jedna od krtika potiče zbog oslanjanja Kerija na Katar, koji se smatra snažnim pristalicom Hamasa i to komplikuje trenutne pregovore. Izraelci ne veruju vladi u Dohi, a takođe ni aktuelnom režimu u Ankari.

Mnoge zemlje, koje su ranije mogle posredovati u sukobima, nemaju više poverenje Izraela i to je rezultat promena koje se dešavaju na Bliskom istoku. Izrael ističe da se ne može ići nazad na ono što je bilo u nedeljama pre početka sukoba, a Hamas misli to isto i to je jedino u čemu se slažu. Međutim, urpavo takav stav podstiče ne samo nastavak, već i eskalaciju nasilja u ovom trenutku.

Izraelu više odgovara da Egipat bude glavni posrednik, pogotovo zato što sadašnju vladu u Kairu smatra protivnikom islamističkog Hamasa. Izraelska strana je već jednom prihvatila predlog Egipta, koji je Hamas odbacio i potom je ofanziva nastavljena još većom žestinom.

Za sada se izlaz ne vidi, posebno nakon izraelskih udara na pojas Gaze prošle noći, najžešćih po oceni mnogih od početka ofanzive 8. jula.

Keri je pokušavao da tokom vikenda izdejstvuje prekid vatre, a kolumnista izraelskog lista "Haarec" Avi Ssavit je u ponedeljak je ocenio da je " Keri uništio sve" i da su "vrlo visoki zvaničnici u Jerusalimu opisali predlog koji je on stavio na sto kao strateški teroristički napad".

Keri se nije osvrtao na kritike javno, ali je nastojao da istakne da SAD nisu uzmakle od podrške demilitarizaciji Gaze, što je prioritet za Izrael. " Svaki proces da se reši kriza u Gazi na trajan i suštinski način mora takođe dovesti do razoružavanja Hamasa i svih terorističkih grupa," rekao je on.

Prethodno su neki zvaničnici SAD upozorili da bi zbog kritika na račun Kerija, odnosi između dve zemlje saveznice mogli biti ugroženi.Jedan neimenovani zvaničnik, na koga se poziva AP, posebno ga je je napao uz tvrdnju da je Keri isuviše velikodušan prema Hamasu, a zanemaruje bezbednosne brige Izraela. Neke radio, TV i Internet stanice u Izraelu su, pozivajući se na zvanične izraelske izvore, optužile Kerija da je kapitulirao pred Hamasom u svojim naporima za uspostavljanje prekida vatre. TV Kanal dva je naveo je da je on "prokopao tunel ispod mirovnog predloga "Egipta, koji je Izrael privhatio, a Hamas odbacio.

Isti izvor je rekao da su mnogi izveštaji u izraelskim medijima o američkoj inicijativi netačni i da se pogrešno karakteriše Kerijeva strategija i motivi, a da neki čak idu tako daleko da ga optužuju za izdaju saveznika Izraela, što je izuzetno uvredljivo.

Nakon što se Keri u nedelju vratio iz regiona u Vašington, članovi Kongresa nastojali su da pokažu podrsku Izraelu, kako prenosi AP. I dok ostatak sveta s užasom posmatra rat u Gazi, američki poslanici vrše pritisak na administraciju predsednika Baraka Obame da ona ne vrši prtisak na Izrael da obustavi vojnu operaciju. Mnogi su kritikovali napore da se nasilje zaustavi, u kome je prema najnovijim informacija poginulo 1.115 Palestinaca, većinom civila i 53 izraelska vojnika i troje civila.

"U vremenima poput ovih, ljudi pokušvaju da izoluju Izrael," rekao je Džon Boner republikanc iz Ohaja u ponedeljak, istakavši da valja stati na stranu Izraela ne samo kao posmatrač i posrednik,već kao" jak partner i saveznik od poverenja".

Tokom vikenda Obama je razgovarao preko telefona s Netanijahuom, istakavši potrebu za momentalan, bezuslovan humanitarni prekid vatre ali to je alarmiralo poslanike iz obe partije. Neki od njih predlažu da prekid vatre podrazumeva eliminisanje sposobnosti Hamasa da ispaljuje rakete ali nema predloga o restrikcijama za jevrejsku držvu. "Izraelu mora biti o dozvoljeno da preduzme svaku potrebnu akciju da ukloni te pretnje," napisali su senatori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: