"Ekonomske sankcije bi značile rat"

Austrijski ekspert za Rusiju Gerhard Mangot smatra da ekonomske sankcije, koje EU planira da uvede Rusiji, mogu izazvati direktan rusko-ukrajinski rat.

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.07.2014.

12:33

Default images

Austrijski profesor je, u autorskom tekstu u bečkom dnevniku "Viner cajtung", naglasio da bi Kremlj, kada više nema šta da izgubi, mogao da zacementira svoje stavove.

"Sankcije će značajno štetiti ruskoj privredi", smatra Mangot, dodajući da nije sigurno da bi te mere mogle voditi ka promeni stava Moskve u vezi Ukrajine, već, šta više, veliki je rizik da mogu da "zacementiraju" svoj stav.

"Kada više nema šta da se izgubi može doći do eskalacije oružanog sukoba. Sukobi u istočnoj Ukrajini mogli bi prerasti u direktan rusko-ukrajinski rat", upozorio je profesor političkih nauka na Univerzitetu u Insbruku.

Srednjeročno, smatra Mangot, pogoršanje ekonomskog stanja zbog sankcija može voditi ka rastu nezadovoljstva sa rukovodstvom u Moskvi, ali to tako i ne mora biti.

"Sposobnost patnje Rusa u vezi stranog pritiska je poznata", upozorio je on.

Prema njegovim rečima, EU ne mora da strepi od ekonomskih kontramera, jer Rusija ne može naneti štetu Uniji bez da sebi nanese veću štatu.

"Rusija zbog toga može da traži drugu adresu za kontramere, a to bi bila Ukrajina", ocenio je on, dodajući da bi Moskva mogla ne samo pooštriti trgovinska ograničenja, već i početi sa proterivanjem ukrajinskih gastarbajtera, što bi bio "najjači instrument".

Time bi, prema njegovim rečima, ekonomska stabilizacija Ukrajine bila još skuplja nego što je planirano, i to bi bila veoma visoka cena koju bi EU morala platiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: