Rute tražio obustavu sukoba u UKR

Holandski premijer Rute tražio od ukrajinskog predsednika Porošenka da obustavi borbe oko mesta gde je pao malezijski avion kako bi istražitelji stigli na teren

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.07.2014.

12:15

Default images

Holandski premijer Mark Rute pozvao je danas telefonom ukrajinskog predsednika Petra Porošenka da bi od njega zatražio da obustavi borbe na području pada aviona "Malezija erlajnsa", koji se srušio 17. jula sa 298 putnika i članova posade, od kojih su čak 193 bili Holanđani, izjavio je portparol holandske vlade Žan Fransman.

On je u izjavi za agenciju AFP rekao: "Premijer je jutros pozvao predsednika Ukrajine i od njega zatražio da prekine neprijateljstva na mestu pada aviona".

Prethodno je tim međunarodnih istražitelja jutos morao već treći dan zaredom da odustane od puta na mesto pada aviona na istoku Ukrajine, zbog žestokih borbi između ukrajinskih i proruskih snaga koje se odvijaju na tom području.

Porošenko je Rutea uverio da će učiniti sve što je u njegovoj moći da istražitelji dobiju pristup mestu nesreće, rekao je Fransman.

"Rute je izrazio zabrinutost zbog činjenice što istražitelji ni danas nisu mogli tamo da stignu. To je veoma važno zato što mi želimo što pre da dođemo do mesta nesreće, odnosno do tela preostalih žrtava, kako bismo ih vratili kući", naveo je portparol i dodao da je Porošenko obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da bi to ostvario.

Ukrajinska vojska je danas potvrdila da se na istoku zemlje i dalje odvijaju žestoki sukobi. "Grupice pobunjenika nastavljaju da gađaju pozicije ukrajinske vojske iz gradova Snižne, Torez i Šahtjors", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: