RUS: Ko uvede sankcije - agresor?

Ruska Državna duma će uskoro razmotriti predlog da se u rusko zakonodavstvo uvrst novi pojam - "država agresor", piše današnji moskovski dnevnik Izvestija.

Izvor: Beta

Utorak, 29.07.2014.

11:03

Default images

Predlagači izmena zakona, članovi vlaajuće Jedinstvene Rusije Jevgenij Fodorov i Anton Romanov, kao i poslanička grupa "Deputatski suverenitet", u koju ulaze sve parlamentarne partije, naveli su u obrazloženju da se pod "zemljom agresorom" podrazumeva država koja je uvela sankcije Rusiji, kao i pojedinim građanima Rusije i ruskim kompanijama.

Autori navode da je spisak "zemalja agresora" neophodan radi "zaštite osnova ustavnog poretka, odbrane zemlje i bezbednosti države, zaštite unutrašnjeg tržišta Rusije i razvoja nacionalne ekonomije".

U slučaju da izmene zakona budu usvojene, fizička i pravna lica, koja su registrovana u "zemlji agresoru", ili ruske kompanije koje su povezane ili zavisne od takvih lica, neće moći da se na teritoriji Rusije bave revizijom ni da pružaju pravne i konsultativne usluge.

Fjodorov je listu rekao da će vlada sama odlučivati o tome koje kompanije će ući u spisak sankcija.

Po njegovom mišljenju, u njemu treba da budu sve velike američke revizorske kompanije i organizacije za konsalting koje rade u Rusiji - Diojt, KPMG, Ernst i Jang, Prajsvoterhaus Kupers, Boston konsalting grup, Makenzi.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je najnoviji izveštaj Ujedinjenih nacija o situaciji na istoku Ukrajine "neobjektivan, pa čak i licemeran".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: