U Libiji oko 100 srpskih državljana

U Libiji, gde besne novi sukobi rivalskih grupa, nalazi se oko 100 srpskih državljana zaposlenih u internacionalnim kompanijama i medicinskim ustanovama.

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Utorak, 29.07.2014.

10:20

Default images

Deo njih je već napustio tu zemlju, pišu Novosti.

Kako je za taj list rečeno u Ministarstvu spoljnih poslova, precizan broj građana nije moguće utvrditi pošto su neki bez obaveštavanja Ambasade Srbije u Tripoliju, već napustili zemlju preko aerodroma "Metiga" dok je bio otvoren.

Deo srpskih državljana napušta Libiju i kopnenim putem, preko Tunisa, a predstavnici naše ambasade u redovnom su kontaktu sa onima koji zatraže savet.

"Na sve zahteve za pomoć naših državljana odmah se reaguje, posebno kod regulisanja administrativne procedure za izlazak iz Libije", navode iz MSP.

Onima koji i pored ovakve situacije odluče da ostanu savetuju da u dogovoru s poslodavcima maksmalno ostvare ličnu zaštitu u mestu gde borave i rade.

Tokom sukoba u Tripoliju u petak je pogođena i oštećena i rezidencija ambasadora Srbije. Incident je prošao bez žrtava, a preduzimaju se mere za sanaciju i zaštitu srpskog diplomatskog predstavništva.

U Libiji su najteži sukobi od 2011. godine započeli 13. jula napadom naoružanih grupa na aerodrom u Tripoliju, a kasnije su se proširili i na druge gradove.

Juče je u jednom skladištu nafte u okolini Tripolija izbio veliki požar, što je pretnja naftnoj industriji zemlje već pogođenoj egzodusom stranih radnika.

Nasilje je navelo UN i SAD da povuku svoj personal iz Libije, dok su neke druge zapadne zemlje zatražile od svojih državljana da napuste tu zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: