Ubijen bratanac Hamida Karzaija

Bombaš-samoubica ubio je bratanca odlazećeg predsednika Avganistana Hamida Karzaija u Kandaharu na jugu zemlje, saopštile su lokalne vlasti.

Izvor: B92

Utorak, 29.07.2014.

10:16

Default images

"Bombaš se prerušio u gosta i došao u kuću Hašmata Karzaija da mu čestita Bajram. Pošto ga je zagrlio, aktivirao je eksploziv u prsluku i ubio ga", izjavio je za agenciju AFP portparol guvernera provincije u Kandaharu.

Hašmat Karzai, poznat po tome što je držao lava kao kućnog ljubimca, bio je menadžer predsedničke kampanje Ašrafa Ganija, jednog od dva predsednička kandidata koji se spore oko rezultata izbora održanih 14. juna.

Frans Pres procenjuje da će ovaj napad povećati tenzije u Avganistanu s obzirom na i dalje sporne rezultate predsedničkih izbora.

Avganistanska izborna komisija obustavila je na nekoliko dana proces revizije svih 8,1 miliona glasačkih listića iz drugog kruga spornih predsedničkih izbora održanih 14. juna pošto dvojica kandidata nisu uspela da se dogovore o proceduri za nevažeće listiće.

"Nezavisna izborna komisija odlučila je da privremeno suspenduje reviziju glasanja dok ne prođe praznik Ramazanskog bajrama i nadamo se da će to biti dovoljno vremena da kandidati izglade svoje nesuglasice", rekao je predsednik Komisije Ahmad Jusuf Nuristani na konferenciji za štampu.

Cilj provere je ublažavanje destabilišuće političke krize, koja preti produbljavanjem etničkih podela u zemlji u trenutku kad NATO smanjuje svoj angažman u Avganistanu.

S proverom glasačkih listića su se složila dvojica predsedničkih kandidata Abdulah Abdulah i Ašraf Gani, nakon sporazuma oko koga je posredovao američki državni sekretar Džon Keri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: