"Što pre formirati sud za OVK"

Izveštaj Klinta Vilijamsona o trgovini ljudskim organima na Kosovu 1999. doprineće rasvetljavanju odgovornosti, ocenjuje izvestilac EP za Kosovo Ulrike Lunaček.

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.07.2014.

16:13

Default images

Lunaček je apelovala na Evropsku uniju da se što pre formira sud koji će ispitati te navode i podići optužnice protiv odgovornih pojedinaca.

"Optužbe za navodne zločine protiv čovečnosti koje su počinili visoki borci OVK već godinama opterećuje današnje dobrosusedske odnose u regionu", rekla je ona izražavajući zadovoljstvo što će Vilijamsonov izveštaj sada pružiti mogućnost za rasvetljavanje odgovornosti.

Ona je je istakla da je dobro što je se u izveštaju govori o "optužbama protiv pojedinaca", a ne protiv cele Oslobodilačke vojske Kosova koja se, kako je navela, "borila protiv nasilja režima Slobodana Miloševića, a za nezavisnost Kosova".

Na osnovu Vilijamsonovog izveštaja u kome se pojedinim visokim funkcionerima OVK na teret stavljaju zločini nad civilima, potrebno je da se formira novi sud koji će što pre moći da počne rad, podigne optužnice i odgovorne privede pravdi čime bi se zadovoljila zakasnela pravda za žrtve i njihove porodice, navela je ona, a objavljeno je na sajtu Stranke Zelenih.

Lunaček je stoga apelovala na članice EU i Evropsku komisiju da odmah obezbede finansijska sredstva za rad novog suda kako bi "ovo teško poglavlje u istoriji Kosova moglo da se zatvori".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: