"Politički nevaspitan predlog SDP"

Vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori ne bi bili racionalni, ocenjuje crnogorski premijer i lider vladajuće Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.

Izvor: B92

Utorak, 29.07.2014.

12:21

Default images

Sadašnja vlast, kako je Đukanović objasnio u intervjuu na programu Radija Crne Gore, nije na izborima 2012. dobila mandat da bi se povukla pre 2016. godine, nego da ispuni programske zadatke u procesu evroatlantskih integracija, u privredi i na planu poboljšanja životnog standarda građana.

Međutim, prema rečima Đukanovića, ako ne bude političkih uslova da Vlada efikasno radi na ostvarivanju programskih zadataka sadašnje koalicije, ona neće istrajavati na svom opstanku.

Lider DPS je kazao da je DPS uvek spremna za nove izbore i na državnom nivou, ali i na lokalnom, bilo gde da budu neizbježni.

Crnogorski premijer je rekao da bi bilo realno očekivati da Crna Gora ove godine ostvari ekonomski rast od 3,5 odsto. Ekonomija, po njegovim rečima, dobija na živosti. Posebno je značajno što se nastavlja "finansijska konsolidacija" u Crnoj Gori.

Ipak, kako je Đukanović upozorio, ne može se očekivati povećanje plata, jer budžetski deficit još nije stabilan.

Đukanović je označio kao "politički nevaspitan" predlog Socijaldemokratske partije (SDP) da ona u Podgorici formira "manjinsku vlast", uz podršku opozicije i DPS, nakon što te dve partije nisu uspele da se o tome dogovore, posle izbora koji su održani 25. maja.

"Bilo bi logično da DPS, sa osvojenih 29 od 55 odborničkih mandata, traži podršku za manjinsku vlast, a ne koalicija SPD i Pozitivne Crne Gore (PCG) sa svega pet mandata", rekao je Đukanović u današnjem intervjuu na programu Radija Crne Gore.

Lider DPS je , takođe, kazao da je njegova partija spremna za sve opcije u Podgorici, uključujući i nove izbore u glavnom gradu Crne Gore. Na novim izborima, DPS, prema rečima Đukanovića, može dobiti samo više mandata nego što je dobila na izborima 25. maja.

Komentarišući najave da bi opozicija i SDP mogli formirati vlast u Podgorici, Đukanović je rekao da bi to bilo "zbrajanje baba i žaba", jer su DPS i SDP koalicioni partneri na državnom nivou i obe partije hoće Crnu Goru da uvedu u NATO, a u Podgorici se može desiti da SDP formira vlast sa opozicionim strankama koje ne prihvataju clanstvo u severnoatlantskom savezu.

Prema rečima Đukanovića, SDP, iako partija koja bašitini ideje antifašizma u Crnoj Gori, pokušava da formira koalicije sa opozicionim partijama koje bi da podignu spomenike saradnicima okupatora u Drugom svetskom ratu.

"I to je jedan od političkih novuma u Crnoj Gori", rekao je Đukanović.

Reagujući na optužbe opozicione Socijalističke narodne partije (SNP) da je "politička korupcija" to što su četiri odbornika te partije u opštinskoj skupštini u Herceg Novom formirali novu odborničku većinu zajedno sa DPS, Đukanović je kazao da je "prica o korupciji samo jedna nova politička galama".

Pričom o političkoj korupciji, SNP, ali i neke druge partije, kako je Đukanović objasnio, samo prikrivaju politicke probleme u sopstvenim partijama.

"Umesto priče o političkoj korupciji, neka lideri tih partija stanu pred ogledalo", rekao je Đukanović..

On je podsetio da u skladu sa Ustavom Crne Gore, ali i evropskom praksom, mandati odbornika i poslanika u Crnoj Gori nisu strogo partijski vezani. Odbornici i poslanici, kad ocene da partije kojima su pripadali vise ne ispunjavaju njihove političke preokupacije, mogu da se priklone drugim partijama.

Prema rečima Đukanovića, i sama SNP, koja sada širi priču o političkoj korupciji, nastala je tao što se 1997. jedna grupa članova DPS izdvojila i formirala novu partiju.

"To, ipak, nije politička korupcija", ocenio je Đukanović, podsetivši da su i SNP ranije napustili neki njeni istaknuti poslanici i prešli u Demokratski front. To je moguće, dodao je on, jer partije ne raspolažu imperativno mandatima svojih poslanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: