Za privredne zakone i deo opozicije

Poslanici Skupštine Srbije završili su objedinjenu načelnu raspravu o tri privredna zakona, a sednicu nastavljaju sutra debatom o setu medijskih zakona.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 29.07.2014.

07:26

Default images

Oni su raspravljali o predlogu Zakona o privatizaicji i izmenama i dopunama Zakona o stečaju za koje je ministar privrede Dušan Vujović rekao da će otkočiti privatizaciju 584 preostale društvene i državne firme.

On je rekao da će rok za transformaciju ovih preduzeća u privatnu imovinu biti 31. decembar 2015. godine i da ove 584 firme prave državi direktne troškove od 800 miliona dolara na godišnjem nivou.

Što se tiče izmena i dopuna Zakona o stečaju, ministar je naglasio da je njihov cilj povećanje transparentnosti i sprečavanje zloupotreba kod automatskog stečaja, povećanje prava poverilaca koji su do sada imali sekundarnu ulogu u ovom procesu. Podršku predloženim zakonima iz oblasti privrede najavile su danas stranke vladajuće koalicije, ali i lider opozicione Nove stranke Zoran Živković istakavši da će ta stranka bezuslovno podržati Zakon o postupku registracije u Agenciji za privredne registre.

Nova stranka, rekao je Živković, neće glasati za predložene izmene Zakona o privatizaciji, a uslov da glasa za Zakon o stečaju je da se ukine mogućnost stečajnim upravnicima da imaju službenu legitimaciju.

Poslanica Nove Srbije Dubravka Filipovski istakla je da je cilj zakona iz oblasti privrede ubrzanje privatizacije i stvaranje uslova za održanje socijalne sigurnosti i unapređenje privrednog ambijenta.

Ona je novinarima u parlamentu rekla da su prvi put dati rokovi za okončanje privatizacije kao i modeli za privatizaciju ili za odlazak u stečaj nekog preduzeća.

Govoreći o izmenama zakona o stečaju, ona je ocenila da će ta rešenja dovesti do toga da se ubrza postupak privatizacije koji, inače, dugo traje, da bude transparentan i da sprečava moguću kourpciju.

Poslanik SPS-a Neđa Jovanović izjavio je da su zakoni iz oblasti privrede reformski, da se usklađuju sa evropskim zakonodavstvom i da će zato socijalisti podržati ta zakonska rešenja.

Kada je reč o zakonu o stečaju Jovanović je novinarima u parlamentu rekao da on optimalno namiruje poverioce i efikasno ustrojava stečajni postupak.

Prema njegovom mišljenju, predloženi zakon sadrži brojne antikoruptivne odredbe, a SPS razmišlja, kako je rekao, da predloži nov zakon o stečajnim upravnicima i smatra da bi bilo dobro da se ta oblast prebaci pod okrilje Ministarstva zaduženog za pravosuđe.

Govoreći o izmenama zakona o privatizaciji, on je rekao da je samo mali procenat preduzeća uspešno privatizovan i da nova zakonska rešenja omogućavaju brzo rešavanje postupaka preduzeća u restrukturiranju.

Poslanik Jedinstvene Srbije Petar Petrović izjavio je da je posebno dobro što zakonska rešenja o privatizaciji i stečaju predviđaju mogućnost da se imovina određenog preduzeća može prodavati po delovima zainteresovanim kupcima.

Ta zakonska rešenja ubrzavaju stečaj, onemogućavaju mogućnost zlupotrebe, rekao je Petrović.

Poslanik SDPS Ivan Bauer je uveren da će novim zakonom o stečaju i privatizaciji Srbija izaći iz začaranog kruga neuspešnih privatizacija koje traju četvrt veka i da je dobro što je zakonom definisano da se privatizacije završe do 31. decembra 2015. godine.

"Ovo je sistemski okvir za izlazak iz tog začaranog kruga", rekao je Bauer novinarima u parlamentu i dodao da će do tog roka, odnosno kraja 2015. godine, biti potpuno rešeno koja preduzeća imaju perspektivu, a koja ne s tim što, kako je dodao, veruje da će radnici preduzeća koja nemaju perspektivu dobiti dobar program i da se za njih upravo odnosi Zakon o stečaju.

Predsednik i poslanik Nove stranke Zoran Živković izjavio je da se Zakon o stečaju i izmene Zakona o privatizaciji donose kako bi se omogućilo "kriminalna privatizacija".

Živković je rekao da se Zakon o privatizaciji donosi zbog jednog člana kojim se omogućava premijeru i vladi da ugovaraju prodaju preduzeća direktno kao što je to učinjeno u slučaju EPS-a, hotela na Kopaoniku, zemljišta u Vojvodini...

"Vlada će pokušati, zahvaljujući ovom zakonu, da ozakoni sve ono što do sada nije učinjeno po zakonu. Da je u prethodnom zakonu bio taj član ne bi bilo nijedne kriminalne privatizacije", rekao je Živković.

Prema njegovim rečima, za razliku od Zakona o stečaju, koji će podržati samo pod uslovom da se izbriše mogućnost stečajnim upravnicima da imaju službenu legitimaciju i Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, koji će podržati bezuslovno, izmene Zakona o privatizaciji neće podržati jer je samo jedan od ukupno 96 članova dobar, a to je da se privatizacija mora okončati do 31. dcembra naredne godine.

"Od 423 preduzeća koja nisu u restrukturiranju 58 nije na adresi gde su registrovana i netragom su nestala, 30 je registrovano na Kosovu i Metohiji, 20 je sa zaposlenim invalidima i preostalih 350 je samo spremno za stečaj danas. To znači da se izmene Zakona o privatizaciji donose sa maksimalno 180 do 190 preduzeća, što je besmisleno i u njima je zaposleno tek nekoliko desetina hiljada radnika", rekao je Živković.

Šef Poslaničke grupe opozocione Demokratske stranke Borko Stefanović ocenio je da predlog zakona o privatizaciji omogućava "netransparentnu prodaju" društvenih firmi i komunalnih preduzeća.

On je rekao da taj predlog "dovodi do daljeg muljanja i lakiranja u postupku netransparentnih prodaja državnih firmi" i "da se njime prvi put omogućava kupovina javno-komunalnih preudzeća na lokalu".

"Zakon će kao posledicu imati zavaravanje poverilaca koji neće imati odakle da se naplate i radnike prepuštene ulici. Dakle, sve suprotno od onoga što je o ovom zakonu rekao ministar privrede Dušan Vujović", rekao je Stefanović.

On je naveo da je Zakon o zaključivanju sporazuma sa UAE jedini zakon koji je "više lex specialis" nego zakon o privatizaciji koji je predlozen, jer stavlja bilo kog arapskog investitora u poziciju "belog medveda".

Dodao je da se na taj način Arapima šalje jasna poruka da se "ne brinu, jer se na njih ovaj zakon ne odnosi".

Prema rečima Stefanovića, Arapima iz Emirata je omogućena kupovina poljoprivrendog zemljišta u Vojvodini na jedan krajnje netransparentna način.

"Zakon o privatizaciji, u okviru ove najnovije naprednjačke reformske modne kolekcije jesen/zima, građanima daje nova otpuštanja i nedostatak bilo kakve perspektive za zapošljavanje", rekao je on.

Stefanović je dodao da će zakon o privatizaciji, ako bude usvojen, kao posledicu imati radnike prepuštene ulici, i poverioce koji neće imati od čega da se naplate.

Poslanici sutra počinju raspravu i o Predlogu zakona o javnom informisanju i medijima, Predlogu zakona o elektronskim medijima, kao i o Predlogu zakona o javnim medijskim servisima.

Primena medijskih zakona će, tvrdi njihov predlagač, doprineti zaštiti javnog interesa građana u sferi informisanja, obezbeđivanju medijskih sloboda i međunarodnih standarda u toj oblasti.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković izjavio je u nedelju, po usvajanju predloga zakona u Vladi, da će novi medijski zakoni doneti ukidanje TV pretplate.

Sve predloge zakona možete pročitati na sajtu parlamenta Srbije OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: