Karvahal oslobođen, SAD razočarane

SAD su danas saopštile da su "duboko razočarane" što je Aruba oslobodila bivšeg šefa venecuelanske vojne obaveštajne službe.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.07.2014.

16:18

Default images

Ugo Karvahal je u Americi tražen zbog optužbi za krijumčarenje droge

Portparol Stejt departmenta je saopštio da je Vašington uputio "legitimni zahtev" za hapšenje penzionisanog general-majora Uga Karvahala u skladu sa sporazumom o izručenju sa Arubom i Holandijom i da je "uznemiren zbog verodostojnih izveštaja" da im je vlada Venecuele pretila da bi izvojevala Karvahalovo oslobađanje.

"U SAD postoji optužnica protiv Karvahala i sumnja se da je on koristio bivšu funkciju kao šef vojne obaveštajne službe Venecuele da štiti krijumčare droge", naveo je u saopštenju portparol Stejt departmenta, koji je želeo da ostane anoniman.

Karvahal, koji je bio šef vojne obaveštajne službe od 2004. do 2008. godine tokom vladavine Uga Čavesa, uhapšen je u sredu kada je otputovao u Arubu, ostrvo koje je deo Kraljevine Holandije.

Socijalistička vlada u Karakasu je njegovo hapšenje nazvala kidnapovanjem i zapretila represalijama ako ne bude oslobođen.

Ministar spoljnih poslova Venecuele Elias Haua je juče saopštio da je holandska vlada prihvatila argument Venecuele da bi Karvahal trebalo da ima diplomatski imunitet s obzirom da je imenovan za konzula u Arubi.

Karvahala je, pošto je oslobođen, u Karakasu zagrljajem dočekao predsednik Venecuele Nikolas Maduro.

"Pozdravljamo našeg druga, general-majora, i zahvalni smo Bogu što nam je omogućio da se ovaj nemili događaj reši diplomatskim putem", istakao je Maduro na sastanku Socijalističke partije.

Zvaničnici Arube su saopštili da Karvahal ima diplomatski imunitet, ali ga ipak proglasili nepoželjnom osobom (persona non grata) i najavili da će biti uhapšen ako se nađe na holandskoj teritoriji, prenela je agencija AFP.

Opozicioni političari u Venecueli navode da je slučaj Karvahale samo "vrh ledenog brega" i da je on godinama bio umešan u nelegalnu trgovinu drogom i pomaganje kolumbijskih pobunjenika.

Karvahal, koga je američka vlada na crnu listu stavila 2008. godine, odbacuje sve optužbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: