Hamas: Koegzistencija s Jevrejima

Lider Hamasa Kaled Mašal izjavio da je palestinski narod spreman na koegzistenciju s Jevrejima i s mnogim drugim religijama, ali samo ne s izraelskom okupacijom

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.07.2014.

15:50

Default images

"Spreman sam da koegzistiram s Jevrejima, s hrišćanima i s Arapima i nearapima i onima koji se slažu s mojim idejama i onima koje se ne slažu. Međutim, ja ne koegzsitiram s okupatorima i naseljenicima," rekao je Mašal, sudeći po izvodima iz intervjua za američku TV mrežu Si-Bi-Es (CBS) koji će večeras biti emitiovan, prenose izraelski mediji.

Mašal je takodje optužio Izrael što su krajem aprila propali devetomesečni mirovni pregovori.

"Gospodin Keri (državni sekretar SAD Džon) je pre nekoliko meseci pokušao da pronadje izlaz kroz pregovore da se postigne naš cilj, da živimo bez okupacije, da osnujemo našu državu.Netanijahu ( izraelski premijer Benjamin) je ubio našu nadu, ubio naš san. On je ubio američku inicijativu, " ocenio je Mašal.

Vodja Hamasa je aludirao na pregovore koje je Izrael vodio s Palestinskom upravom palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, vodje sekularnog Fataha. Izraelska strana je te pregovore, u kojima ionako nije bilo opipljvih rezultata, suspendovao nakon sto je Abas potpisao pakt o pomirenju s rivalskim islamističkim Hamasom, nakon sedam godina jaza.

Na osnovu tog pakta je početkom juna osnovana palestinska vlada nacionalnog jedistva koju podržavaju i Fatah i Hamas. Izrael smatra Hamas terorističkom organizacijom. Ona u svojoj povelji poziva na uništenje jevrejske države i odgovorna je za smrt stotina Izraelaca u samoubilačkim i drugim napadima.

Mašal je takodje naglasio da palestinski narod jednostavno želi da živi u palestinskoj državi.

" Mi nismo fanatici. Nismo fundamentalisti. Mi se zapravo ne borimo protiv Jevreja zato što su Jevreji. Ne borimo se protiv ni jedne druge rase. Borimo se protiv okupatora." rekao je on.

Osvrćući se na sukob s Izraelom, koji traje već tri nedelje, Mašal je rekao da svet nije zauzeo uravnotežen stav.

" Na nesreću svet ne krivi Izraelce," rekao je, dodavši da Palestinci često čuju apele za bezbednost jevrejske države. Upitao je zašto se bezbednost ne pruži Palestincima. Na pitanje voditelja emisije Čarlija Rouza da li Hamas veruje da postoji samo vojno rešenje Mašal je odgovorio kratko: "Kao Palestinac, ja želim da budem oslobodjen. Želim da živim bez okupacije".

On je takodje upitao Rouza " Zar niste isterali Britance napolje?", misleći na američku revoluciju i označivši okupaciju " najgorom stvari koja se može zamisliti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: