Požar uništio staru crkvu u Kini

Požar je jutros uništio jednu od najstarijih crkava u Kini, a vatra je progutala unutrašnjost tog zdanja iz 19 veka, javljaju kineski mediji.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 28.07.2014.

14:27

Default images

"Unutrašnjost je potpuno uništena", prenosi državna agencija Sinhua izjavu jednog vatrogasca.

Nije bilo nikakvih izveštaja o povređenima, a istraga je u toku, navodi AFP.

Katedralu u pregrađu Đijanbej, grada Ningboa, u istočnoj provinciji Džeđijang, izgradio je u gotskom stilu jedan francuski biskup 1872. godine i ona predstavlja značajni kulturni spomenik koji je, zbog svoje istorijske i arhitektonske vrednosti, pod zaštitom države.

AFP podseća da su kineske vlasti u aprilu demolirale crkvu u gradu Vendžouu, takođe u pokrajini Džeđijang, jer je, kako je objašnjeno, izgrađena bez dozvole.

Prema procenama Kineskog hrišćanskog saveta, koji je blizak vlalstima, u Kini ima oko 20 miliona hrišćana, ne uključujući katolike, a 70 odsto njih živi na selu.

Prema drugim procenama, broj hrišćana u Kini mogao bi dostići 40 do 60 miliona, prenosi AFP.

Asošijeted pres javlja da je danas u Vendžouu, gradu koji mnogi nazivaju "kineski Jerusalim", zbog brojnosti hrišćanskih bogomolja, policija je skinula tri metra visoki krst sa zvonika jedne crkve.

Stotine policajaca je, uz pomoć krana, bilo angažovano da bi se skinuo krst koji je, kako su saopštile vlasti, kršio propise o visini objekata. Krst je predat hrišćanskim vernicima, kojih se oko 200 okupilo ispred crkve.

U pokrajini Džeđijang, vlasti su skinule ili zapretile da će skinuti krstove sa više od 130 protestantskih crkava, navodi AP i dodaje da američki Pju istraživački centar procenjuje da je u Kini 2011. godine bilo 58 miliona protestanata i devet miliona katolika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: