SAD: Požari prete stotinama kuća

Šumski požari koji gore u severnoj Kaliforniji i u nacionalnom parku Josemiti prete stotinama kuća iako vatrogasci ulažu sve napore da zaustave njihovo širenje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.07.2014.

11:09

Default images

U požaru u podnožju planinskog venca Sijera Nevada, istočno od Sakramenta, izgorelo je 15 kuća i 38 pomoćnih objekata i uništeno 15 kvadratnih kilometara travnate površine i drveta u blizini područja sa vinogradima, navodi AP.

Vatrogasci su sinoć uspeli da lokalizuju 50 odsto tog požara.

Kalifornijska agencija za šumarstvo i zaštitu od požara saopštila je da postoji opasnost da požar zahvati 515 kuća čijim je stanovnicima naloženo da se evakuišu.

Požar je počeo u petak kada je jedno vozilo prešlo preko vegetacije koja je suva od višegodišnje suše.

Oko 1.900 vatrogasaca, uz pomoć aviona, među kojima je DC-10 vazdušna cisterna, pokušavali su da lokalizuju požar.

U Plimutu je požar uništio kuće, kolibe i kolekciju od 13 oldtajmera koje je jedan čovek restaurirao.

Požar blizu nacionalnog parka Josemiti, popularnog među turistima, u centralnoj Kaliforniji, zahvatio je oko 10 kvadratnih kilometara i preti da zahvati malo mesto Foresta gde je već uništio jednu kuću.

Sam nacionalni park, gde se nalaze šume sekvoje, Josemitska dolina oivičena strmim granitnim grebenima i druge prirodne lepote, juče je bio otvoren, a vlasti su rekle da ne postoji opasnost da požar zahvati prirodna blaga koja se nalaze u parku.

Šumski požari su izbili i u drugim državama na zapadu SAD kao što su Vašington, Oregon, Kolorado i Juta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: