Holandija ne šalje policajce u UKR

Holandija je odustala od planova o slanju međunarodne naoružane misije radi obezbeđivanja mesta pada malezijskog aviona.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 28.07.2014.

09:25

Default images

Holandiuja je odustala zbog strahovanja da bi mogla da bude uvučena u konflikt u istočnoj Ukrajini.

Holandski premijer Mark Rute izjavio je kako su ti planovi nerealni, s obzirom na prisustvo teško naoružanih proruskih aktivista i blizinu granice sa Rusijom, prenosi AFP.

"Sa našim međunarodnim partnerima smo zaključili da postoji stvarni rizik da bi internacionalna vojna misija bila direktno uvučena u konflikt u Ukrajini", rekao je Rute.

Čak je i jedan nenaoružan tim holandskih i australijskih vojnika danas odustao od plana da ode do mesta nesreće, jer su teški artiljerijski napadi potresali obližnje gradove.

Prethodno je australijski premijer Toni Ebot izjavio kako bi 49 vojnika iz Holandije i Australije, koje su zajedno izgubile 221 svog građanina prilikom pada malezijskog aviona, trebalo da u nedelju dođu na mesto nesreće, a da će ih "narednih dana biti znatno više".

Još ranije je malezijski premijer Nadžib Razak izjavio kako je postigao sporazum sa proruskim aktivistima koji kontrolišu mesto nesreće o raspoređivanju policijskih snaga na njemu. Nadžib je najavio da će Malezija u sredu tamo postati 68 svojih policajača.

Dosad su istražitelji zbog bezbednosnih bojazni samo sporadično posećivali mesto nesreće iako bi na njemu trebalo da vlada primirje. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Klimkin objavio je na Tviteru kako se Kijev pridržava unilateralnog prekida vatre u zoni od 40 km oko mesta pada aviona i kako "teroristi", kako je nazvao proruske aktiviste, uništavaju "dokaze zločina".

I istražitelji OEBS-a odustali su od plana da danas posete mesto pada aviona "Malezija erlajnsa" 17. jula, zbog borbi između proruskih i ukrajinskih snaga na tom području.

Zamenik šefa posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini Aleksandar Hag je za novinare izjavio: "Čuli smo da se na tom području odvijaju borbe. Situacija na terenu ne izgleda bezbedno, pa smo zato odlučili da istražitelje pošaljemo sutra", preneo je Rojters.

"Borbe na tom području će verovatno uticati na stanje u kojem se nalazi mesto nesreće", rekao je Hag.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: