SB poziva na prekid sukoba u Gazi

Savet bezbednosti UN noćas je jednoglasno usvojio deklaraciju kojom se poziva na "momentalni i bezuslovni humanitarni prekid vatre" u pojasu Gaze.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.07.2014.

08:14

Default images

U Njujorku su se juče hitno sastali predstavnci 15 zemalja članica Saveta koji su od Izraela i radikalnog palestinskog pokreta Hamas zatražili da "u potunosti" obustave vatru tokom i posle muslimanskog praznika Ramazanskog Bajrama.

Deklaracijom se apeluje i na puno poštovanje humanitarnog prava, posebno na zaštitu civila.

Naglašava se i da je neophodno odmah pružiti neophodnu pomoć palestinskom stanovništvu u Gazi.

Tri dana pošto je bombardovana jedna škola UN u Gazi, gde su bile smeštene palestinske izbeglice, Savet bezbednosti UN od svih strana u konfliktu traži da poštuju i zaštite civilne objekte, uključujući i one u nadležnosti UN.

Savet bezbednosti UN traži od međunarodne zajednice da postigne mir na Bliskom Istoku, baziranom na koegzisteniciji dve države - Palestine i Izraela.

Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur je posle usvajanja deklaracije izrazio žaljenje zato što Savet bezbednosti nije usvojio obavezujuću rezoluciju, i zato što nije pozvao da okončanje izraelske blokade u Gazi.

"Ne može se 1,8 miliona ljudi držati u tom ogromnom zatvoru kakav je sada Gaza. Nastavićemo da kucamo na vrata Saveta bezbednosti", rekao je Mansur novinarima u Njujorku.

Izraelski ambasador pri UN Ron Prosor je sa svoje strane izrazio negodovanje zato što Savet u deklaraciji ne pominje "Hamas i njegove rakete, niti pravo Izraela da se brani".

Zbog sukoba u Gazi predsednik SAD Barak Obama sinoć je u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom rekao da treba hitno uvesti bezuslovni prekid vatre u Gazi i da je to "strateški imperativ".

Sukobi u Pojasu Gaze nastavljeni su i juče, uprkos najavi palestinskog radikalnog pokreta Hamas da uvodi primirje poslednjeg dana Ramazana.

Izrael i Hamas se uzajamno optužuju za nastavak sukoba. Pošto su rakete u noći između subote i nedelje ispaljene iz Gaze, Izrael je nastavio svoje napade na Gazu iz vazduha, sa kopna i sa mora.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je sinoć pozvao da se humanitarno primirje produži za 24 časa. Takvo primirje poštovano je juče 12 sati.

Ukupno 1.031 Palestinac poginuo je od početka izraelske ofanzive na Gazu 8. jula. Poginula su i 43 iraelska vojnika i dva civila kao i jedan tajlandski radnik. Među palestinskim žrtvama većinu čine civili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: