Kurc:Mirovni model nema alternativu

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc ocenio, povodom 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata, da je jasno da evropski mirovni model nema altrenativu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 28.07.2014.

07:44

Default images

On je, u saopštenju, istakao da je prvi globalni rat u istoriji izazvao do tada neviđeni broj žrtava, pre svega među civilima.Moderno naoružanje, ratne taktike, upotrebljeni otrovni gas i glad izazvali su smrt više od 13 miliona vojnika i civila, kojima treba odati poštu u ovoj godini, poručio je Kurc.

"100 godina posle početka rata sećamo se u ujedinjenoj Evropi katastrofa 20.veka. Nakon kraja Drugog svetskog rata inicirano, evropskim procesom integracije je učvršćeno pomirenje na zapadu koje je stvorilo osnovu koja je i do dan danas delotvorna i kojoj su pristupile 28 države", naglasio je Kurc.

Svet danas obeležava sto godina od početka Prvog svetskog rata, a vek nakon početka događaja koji je promenio svet, i dalje se postavlja pitanje "ko je kriv?"

Rata se seća 398 Bečlija

Za mnoge je 28. juli, kada se po stoti put obeležava početak Prvog svetskog rata, obična godišnjica, ali 398 Bečlija se dobro seća tog doba.

U glavnom gradu Austrije živi 398 građana - 341 žena i 57 muškaraca - koji su doživeli početak Prvog svetskog rata, saopštile su gradske vlasti.

Od tog broja 384 imaju austrijsko državljanstvo, a 325 je rođeno na tlu Austrije.

Grad Beč je na svom sajtu postavio istorijski pregled događaja od 1914. do 1918.

U Austriji se već godinu dana, brojnim manifestacijama, izložbama ukazuje na stotu godišnjicu početka Prvog svetskog rata, koji je doveo do pada Austro-ugarske monarhije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: