Sve izvesnija promena vlasti u PG

Socijaldemokratska partija Crne Gore ponudiće opoziciji koncept manjinske, nestranačke uprave u Podgorici koja bi upravljala glavnim gradom do novih izbora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.07.2014.

20:23

Default images

To je saopštio lider SDP Ranko Krivokapić.

Krivokapić je novinarima na konferenciji za medije u Podgorici objasnio da je koalicioni partner SDP-a na državnom nivou, Demokratska partija socijalista, sa kojom su socijaldemokrate razgovarale o formiranju vlasti u glavnom gradu, odbio sve ponude te partije i da su razgovori sa strankom Mila Đukanovića završeni.

Precizirao je da je DPS-u nuđena i opcija podrške nestranačkoj upravi, ali da ona nije prihvaćena, i najavio razgovore sa opozicionim partijama iskljucivo o konceptu manjinske gradske uprave ciji je zadatak da pripremi nove izbore.

Izbori u najvećem i politički najznačajnijem gradu u državi, održani su 25. maja kada se glasalo u još 11 opština. U Podgorici nijedna partija nije osvijila dovoljnu podršku da samostalno formira vlast, pa je DPS pregovarala sa SDP-om o formiranju odborničke većine.

SDP je i u prethodne četiri godine bila u opoziciji u glavnom gradu kojim je vladao DPS. Ta partija optužuje DPS, odnosno bivšeg gradonačelnika Miomira Mugošu, za "političku korupciju" i na lokalnim izborima 25. maja nastupila je zajedno sa na državnom nivou opozicionom Pozitivnom Crnom Gorom.

Koalicioni nastup doveo je tu novu koaliciju na crnogorskoj političkoj sceni do pet mandata, koliko je SDP samostalno osvojila pre četirti godine.

Političkoj situaciji u Podgorici se pridaje veliki značaj i zbog toga što bi odluke SDP-a mogle uticati na sudbinu koalicije na državnom nivou i nagovestiti moguću prekompoziciju političkih prilika u Crnoj Gori.

U tom smislu lider SDP-a i predsednik skupštine je saopštio da koalicija na državnom nivou nije dovedena u pitanje, da je saradnja sa DPS-om "u ovoj fazi nužna", ali da se "jače pripremaju promene", te da je Podgorica "nagoveštaj toga".

Krivokapić je ubeđen da će dobiti podršku opozicije za koncept manjinske uprave koja će, kako je najavio, izvršiti reviziju finansija i gazdovanja javnim dobrom u glavnom gradu.

Ocenio je da je koncept manjinske uprave "iznuđen, zbog podela" i precizirao da podrška tom konceptu nije isto što i formiranje vlasti.

Krivokapić je kazao i da očekuje brzi odgovor.

Opozicija je ranije izrazila načelnu spremnost da podrži SDP-ov model u glavnom gradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: