Bez predloga u sporu Skoplje-Atina

Metju Nimic koji već 20 godina posreduje između Atine i Skoplja u rešavanju spora oko naziva makedonske države, izjavio je da ima nekoliko ideja.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 28.07.2014.

16:55

Default images

"Nemam nov predlog, ali imam nekoliko stvari na umu", rekao je po dolasku u Skoplje veteran američke diplomatije i izaslanik generalnog sekretara UN Nimic (75) uoči još jedne runde maratonskih razgovora sa zvaničnicima dveju strana, prenela je agencija MIA.

Kako ponavljaju UN u tim prilikama, cilj još jedne Nimicove posete Skoplju i Atini jeste da se "inteziviraju pregovori" pod pokroviteljstvom UN radi nalaženja "obostrano prihvatljivog rešenja" spora oko naziva koji Atina smatra zloupotrebljenim.

"Provešću po dva dana u Skoplju i Atini sa zvaničnicima u nadi da ćemo nacji obostrano prihvatljivo rešenje spora", rekao je posrednik UN.

Nimic će se u Skoplju prvi put sastati s novim predstavnikom Makedonije za pregovore o nazivu države - ambasadorom u SAD Vaskom Naumovskim.

Posle razgovora s makedonskim zvaničnicima, Nimic u sredu odlazi za Atinu.

Grčka se još od 1991, kada je Makedonija proglasila nezavisnost od Jugoslavije, s njom spori oko prava da koristi taj naziv, smatrajući da ga vlast u Skoplju ne samo uzurpira, već i da njime izražava teritorijalne pretenzije na istoimenu pograničnu grčku pokrajinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: