Dva obolela od virusa Zapadnog Nila

Dve osobe u Srbiji obolele od groznice Zapadnog Nila, a prijavljena su i tri verovatna slučaja kod kojih nije potvrđeno prisustvo virusa, rekla Bojana Grgić.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 28.07.2014.

14:12

Default images

Kako je epidemiolog Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović - Batut" rekla za agenciju Beta od dva potvrđena slučaja, jedan je iz Bečeja, a drugi iz Beograda.

Verovatni slučajevi, odnosno osobe kod kojih nije potvrdjeno prisustvo odgovarajućih antitela u cerebralnoj tečnosti su iz Titela, Niša i Mladenovca.

Medju obolelima četvoro je starije od 50 godina, a dboje od njih imaju hronične bolesti.

Većina osoba inficiranih virusom (80-90 odsto) nema nikakve simptome. Kod malog broja zaraženih osoba (deset do 20 odsto) simptomi podsećaju na grip, s naglom pojavom povišene temperature, glavoboljom, bolom u grlu, ledjima, mišićima, zglobovima, umorom, blagim osipom.

Kod pojedinih nastaje aseptični meningitis štro je neuroinvanzivan oblik bolesti koji zahteva hospitalizaciju.

Simptomi neuroinvazivnog oblika bolesti su glavobolja, ukočen vrat, dezorijentisanost, koma, slabost mišića i paraliza.

Kako bi se smanjio rizik od te zaraze virusom koji prenose komarci, Grgić je preporučila odeću dugih rukava i nogavica, i izbegavanje otvorenog prostora u sumrak i zoru kada je aktivnost komaraca najveća.

"Poželjno je izbegavati područja s velikim brojem insekata - šume i močvare. U slučaju pojave simptoma neuroinvanzivnog oblika bolesti, odmah se treba javiti lekaru", kazala je ona.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko, letnje oboljenje, u vreme aktivnosti komaraca, a prvi oboleli u sezoni registruju se uglavnom u drugoj polovini jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: